Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Anna de Vallverda - ELX (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 5543)


Data de construcció Finals del segle XVIII
Descripció La parròquia compta amb una espadanya damunt de la façana principal i d'una sola finestra. Té un parell d'aletons a cada costat de la finestra i un frontó partit. Finalment està rematada per una moldura curvilínia.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat actual La fàbrica de l'espadanya es troba en un regular estat de conservació, sent necessària una restauració de la mateixa i que es pintara. La campana està instal·lada amb truja de fusta i mecanitzada amb motor de vol continu.
Campanes Compta amb una campana, fosa en l'any 2000 per la foneria Hnos. Portilla de Gajano (Cantabria), tot i que la marca de fàbrica és la de Valverde de Murcia. Aquest últim és realment el instal·lador de la campana. Com que es va fondre en l'Any Jubilar del 2000 compta amb el logotip de la celebració, així com una inscripció commemorativa. Està dedicada a la titular del temple parroquial.
Tocs tradicionals de campanes Sembla que l'antiga campaneta es voltejava amb cigonyal o tocaria a mig vol des del interior del temple, mitjançant una corda.
Tocs actuals de campanes La campana es volteja automàticament.
Intervencions La construcció de l'ermita es va efectuar a finals del segle XIX per donar assistència religiosa als veïns de la partida rural de Vallverda. En 1914 es va elevar a parròquia. L'any 2000 va ser instal·lada l'actual campana.
Autors
 • ALEPUZ CHELET, Joan; ESPADAS MACIÁ, Sandra [Documentació de l'ermita i la campana] (14-02-2015)
 • 3 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 15-02-2015

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  EspadanyaSanta Anna (1)PORTILLA, HERMANOS (GAJANO)20003525

 • ELX: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 17-05-2022
  Convertir a PDF