Inventari de Campanes

Església de Sant Cugat del Racó - NAVÀS (CATALUNYA)

(Referència: 5599)


Alçada del campanar 11.63
Descripció Altitud: 380 metres. Municipi de Navàs
Església del segle XII; consta d'una planta de creu grega amb dues naus creuades al centre de les quals s'alça una cúpula sobre trompes que a l'exterior acaba amb un cimbori cilíndric. Les naus són gairebé totes de la mateixa alçada i estan cobertes amb voltes de canó. La capçalera, actualment, solament conserva l'absis central i l'absidiola de tramuntana; la de migdia fou suprimida en edificar la sagristia en el seu lloc. Totes les finestres en arc de mig punt són dovellades i de doble esqueixada. Els seus murs presenten paraments de petits carreus matussers ben alineats de pedra un pèl rogenca. La capçalera i els murs frontals de les naus tenen decoració d'estil llombard amb arcuacions cegues i lesenes. El portal d'estil gòtic tardà (XVI), a migdia, va substituir el romànic.
En el creuer, exteriorment, s'alça un cimbori cilíndric, únic a Catalunya, ja que els cimboris d'altres esglésies d'aquesta època són prismàtics; té poca alçada i presenta una decoració amb finestres cegues situades sota el ràfec de la teulada baixa que donen la volta a tot el tambor circular. Per l'interior, s'eleva una cúpula semiesfèrica que passa del quadrat a l'octògon mitjançant trompes. Els seus murs mig revestits d'argamassa en part mig descoberts permet veure la disposició en espiral dels petits carreus.
Dimensions: 14'80 x 4'00 x 7'00 metres de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de les capelles arriba als 10 metres; la cúpula a 10'50 per l'interior.
El campanar d'espadanya de dos ulls en arc de mig punt, amb una sola campana (pesa 42 quilos i és del 1945), s'aixeca damunt el frontis orientat a ponent. Té una base de 4'60 metres.
Alçada: 11'63 metres.
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-16861
Autors
 • SOBRINO, Josep (07-06-2013)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (03-09-2017)
 • 5 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 23-12-2017

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Jesús i MariaROSES SOLER, JUAN BAUTISTA194542

 • NAVÀS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 22-05-2022
  Convertir a PDF