Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Genís - TARADELL (CATALUNYA)

(Referència: 5623)


Alçada del campanar 41.23
Descripció Altitud: 623 metres.
Església barroco-neoclàssica aixeca en el 1755-63; fou refeta el 1910 després d'un incendi. El frontis té una portalada neoclàssica amb un portal en arc rebaixat flanquejat per pilastres sobre pedestals units per una cornisa corbada al dessota de la qual, en el timpà, hi figura una rica decoració en relleu; al damunt hi té una fornícula amb imatge i, a banda i banda, sengles finestres rectangulars amb el marc ressaltat; a mitja alçada hi ha una rosassa calada rodejada d'una ampla orla esgrafiada i, per coronament, al centre, la cornisa angular amb grans pinacles amb bola als extrems i al cim; a les ales pren forma còncava-convexa. El seu mur està arrebossat i pintat en color rosa molt clar i té carreus a cantoneres en relleu negatiu.
Consta d'una nau de cinc trams coberta amb una volta de llunetes sobre arcs torals de mig punt; cada tram té, a banda i banda, capelles laterals entre contraforts obertes en arc de punt rodó; la volta descansa en una imposta motllurada classicitzant que se sosté damunt pilastres que arrenquen del terra. El cor als peus descansa en un arc carpanell i una volta de llunetes; té un digne cancell.
Dimensions: 35'50 x 12'70 x 19'37 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; des del fons de les capelles laterals l'amplada total arriba als 20'35 metres.
Arquitectes: Josep i Jacint Moretó de Vic.
Campanar aprofitat d'un antic temple romànic del segle XI (1076) que segueix el model del de la catedral de Vic a excepció del penúltim pis del 1799 i de l'últim del 1940 on hi ha un rellotge d'esfera. Té planta quadrada (6'25 x 6'25 m) i està dividit en cinc pisos separats per frisos d'arcuacions cegues i de dents de serra. Unes finestres d'arc de mig punt es troben a cada cara del segon pis, al tercer són geminades, al quart i al cinquè triforades, sempre a cada costat; està coronat per una cornisa i una teulada a quatre vents amb pilar al cim al damunt del qual s'hi troba una petita estructura metàl·lica no tinguda en compte en calcular l'alçada. Els seus murs de carreus petits, irregulars, ben escairats i disposats en filades uniformes són de pedra groguenca que brillen com si estiguessin daurats en batre-hi el sol.
Per accedir a la cel·la hi ha una escala de pedra arrapada a la paret fins a mitja alçada; des d'allí s'hi ha instal·lat, en una recent reforma, una escala de cargol metàl·lica que puja pel centre de la torre.
Situació: adossat, gairebé exempt, a l'angle nord oriental de l'absis.
Alçada: 41'23 metres; segons la Catalunya Romànica de la Gran Enciclopèdia l'alçada arriba a 34'20 metres d'acord amb el plànol i l'escala que hi donen; penso, però, que potser està calculat quan la torre no s'havia restaurat i quan no s'hi havia afegit el pis superior. L'alçada que dono amb totes les reserves la considero correcta.
Esveltesa: 6,6
Protecció Bé inventariat
Identificador: IPA-24142
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (27-06-2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (04-06-2006)
 • SOBRINO, Josep (16-06-2012)
 • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  CAÑELLAS, Miquel S.Campanars d'Osona2012
  TARADELL PUNT COMCau un fragment d’un dels rellotges del campanar de Taradell a causa de la pluja 2013
  REDACCIÓAvui el campanar i la Torre de Don Carles obren les portes al públic2018
  14 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 28-11-2015


 • TARADELL: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 28-11-2022
  Convertir a PDF