Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Joan - SANT JOAN LES FONTS (CATALUNYA)

(Referència: 5807)


Alçada del campanar 35.77
Descripció Altitud: 342 metres.
Església neogòtica de principis del segle XX aixecada entre el 1891 i el 1919, inacabada, bastida amb murs de paredat i cantoneres de maó. Consta d'una nau de cinc trams coberts per voltes de creuria amb nervis i arcs de maó vist i capçada per un absis poligonal de cinc costats; les capelles laterals estan obertes per arcs apuntats. Fou edificada amb la pretensió que es convertís en un temple expiatori. El frontis té un portal rectangular envoltat per una arquivolta apuntada acanalada que deixa un timpà nu; a mitja alçada hi ha oberta una gran rosassa motllurada, atrompetada i calada; sota la cornisa angular hi figura una galeria cega de finestres apuntades, onze en total, que serveixen per airejar el terrabastall. Robustos contraforts exteriors divideixen l'església en cinc trams que permetrien la il·luminació interior a través de finestrals si no fos que, ara (2000), es veuen provisionalment cegats.
Dimensions: 38'00 x 13'42 x 24'33 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de les capelles laterals fa 22 metres.
Campanars bessons de planta octagonal de 2'20 metres de costat (perímetre: 17'60 m amb un diàmetre de 5,67). El campanar situat a l'esquerra del frontis sembla força acabat, mentre que el de la dreta ha restat inacabat ja que li manquen els dos cossos superiors amb les finestres; hi té, no obstant, sota una minsa cornisa, un cos amb l'esfera del rellotge. El de l'esquerra està coronat per una cornisa i una coberta força plana; sospito que també deu estar sense acabar ja que és de suposar que hauria de tenir una agulla calada segons els models gòtics. Els seus murs són de pedra vista de paredat marronós amb barreja de material fosc i amb cantoneres de maó vist de color rogenc clar; sis motllures el divideixen en set cossos, els dos superiors amb finestres d'arc apuntat, una a cada cara; el del capdamunt que fa de cel·la les té molt altes i els seus murs són de maó vist. El campanar de la dreta tenia una escala de fusta que avui no serveix ja que es trobar totalment podrida; l'altre no té escala i cal pujar-hi per l'exterior amb una grua suficientment alta. Segurament, com en altres esglésies, s'hi preveia arribar-hi pel campanar de la dreta, passar sobre la volta i arribar al de l'esquerra per entrar al campanar i pujar a la cel·la per algun tipus d'escala.
Situació: damunt les ales del temple fent angle a l'oest i a l'est respectivament del frontis orientat a migjorn. Sobresurten lleugerament del frontis.
Alçada: 35'77 metres.
Esveltesa: 6,3
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-10670
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (00-11-2000)
 • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  PALLÀS MARIANI, XavierJoan Boer, mestre dels fonedors de campanes olotins2020
  2 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc
  Actualització 12-11-2015

  Campanes desaparegudes

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Maria AssumptaROSES ATZENETA195671258

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Instal·lació exteriorCampana de les horesBARBERÍ (OLOT)192056.4104
  SagristiaCampana dels quartsBARBERÍ (OLOT)19204449
  Sala de campanesSant SebastiàBOER. JOAN15264037
  Sala de campanesManuelitaBARBERÍ (OLOT)189351.579
  Sala de campanesCampana 3BARBERÍ (OLOT)186262138
  Sala de campanesMiquela, Teresa, PetraBARBERÍ (OLOT)194273.5230

 • SANT JOAN LES FONTS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 08-12-2021
  Convertir a PDF