Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Jaume - SANT POL DE MAR (CATALUNYA)

(Referència: 5846)

Alçada del campanar 24.25
Descripció Altitud: 20 metres.
Església aixecada el 1590 en gòtic tardà. Consta d'una nau amb un porxo frontal amb arcs apuntats al davant i als laterals; s'hi aixopluga el portal. El frontis presenta un mur de maçoneria amb barreja de peces mig carreuades, una rosassa atrompetada al damunt del porxo i una cornisa angular.
Guarda un grup escultural de la Pietat de l'escultor barroc sevillà Juan Martínez Montañés (1568-1649) o de la seva escola.
Campanar del segle XVI format per una antiga torre de defensa circular amb la base atalussada de maçoneria, d'uns 12 metres de diàmetre (perímetre: 37'80 m), amb dos pisos amb un mur de 2'80 metres de gruix i parament de paredat. Per la banda de llevant hi ha una escala de cargol que puja per l'interior del mur. Acaba en terrat sobre del qual s'aixeca un edicle de 3'25 metres d'alçada de planta rectangular amb una petita espadanya de dos ulls (de 2 metres d'alçada) amb una campaneta a cadascun sobre del mur de llevant. Segons vox populi, aquest campanar d'estructura tan irregular, sobretot per l'edicle superior que no lliga amb la torre inferior, no és sinó "un galliner". La torre té una base atalussada d'uns tres metres d'alçada i un cos cilíndric de 16 metres d'alt dividit per l'interior en dos pisos recoberts per voltes semiesfèriques i murs amb paraments de maçoneria; l'edicle superior té els murs emblanquinats i cobert per una teulada d'un sol vessant; té obertes finestres d'arc de mig punt una a cada cara a excepció de la banda de llevant on se n'hi troben dues. Avui (2013) aquest edicle s'ha transformat en una cel·la amb carreus de pedra marronosa a les cantoneres i murs arrebossats i pintats de marró clar fet que el fa més digne i s'acorda millor amb la torre.
Situació: al nord-oest de l'església, adossat a l'angle corresponent del frontis.
Alçada: 24'25 metres, càlcul només aproximat degut a les barreres urbanístiques que ho dificulten.
Esveltesa: 2
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-8971
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (2001)
 • SOBRINO, Josep (13-10-2013)
 • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  ESPINÀS, Josep MariaCampanes, torna la polèmica2013
  7 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 01-05-2016


 • SANT POL DE MAR: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 20-04-2021
  Convertir a PDF