Inventari de Campanes

Monestir de Sant Salvador, Parròquia de Santa Maria - BREDA (CATALUNYA)

(Referència: 5905)


Alçada del campanar 35.17
Descripció Altitud: 169 metres.
Església que formava part de l'antic monestir romànic de Sant Salvador; fou refeta al segle XIV poc abans del 1337, i al XVI en estil gòtic. Consta d'una nau capçada per un absis poligonal de set costats. La façana del XVI té una portalada gòtica atrompetada amb quatre arquivoltes i un bordó culminat en un arc conopial que acaba en unes fines motllures verticals goticitzants; tot el conjunt és en pedra blanquinosa que descansa en un alt sòcol i que deixen sobre el portal d'arc rebaixat un ampli timpà amb una petita imatge al centre; a mitja alçada s'hi obre una gran rosassa motllurada i atrompetada; el perfil superior és mixtilini, horitzontal al centre i còncau als laterals i amb petits pinacles en els vèrtexs. El seu mur presenta un parament de carreus mitjans i petits ben escairats, irregulars, disposats en filades uniformes en pedra d'un to lleugerament torrat; en la portalada la pedra és blanquinosa.
Conserva una galeria de l'antic claustre romànic del segle XIII del primitiu monestir i que ara queda adossada a la façana lateral de migdia.
Dimensions: 33'00 x 12'00 metres respectivament de llargada i amplada.
Campanar romànic llombard del segle XI (1068) que pertanyia a l'antic monestir de Sant Salvador. Té planta quadrada (7'15 x 7'15 m). Els seus paraments presenten carreus petits, matussers, irregulars i ordenats en filades; està coronat per una cornisa amb uns frisos de dents de serra i arcs cecs al dessota i una teulada a dos vessants baixa oculta per una filera de merlets esglaonats situats damunt de la cornisa d'on surten gàrgoles als angles. Està dividit en quatre pisos de finestres, geminades en els dos superiors, dues a cada costat, i dues finestres d'arc de mig punt en els dos inferiors, tots ells separats per sèries d'arcuacions cegues i frisos dentats; el cos inferior està dividit en dos pisos, amb espitlleres en cadascun, per frisos com els de les parts altes; les cantoneres estan ressaltades a manera de lesenes.
Situació: adossat al mur lateral esquerre, el de tramuntana, proper a l'absis.
Alçada: 35'17 metres; tradicionalment es diu que fa 32 metres, amb tot crec que he fet el meu càlcul amb tota cura i per això em sembla més de fiar el que dono.
Esveltesa: 5
Protecció Bé Inventariat
Identificador: IPA-26681
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (03-06-2001)
 • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  AJUNTAMENT DE BREDAVoltor en el campanar2015
  5 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 31-03-2016

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Cel·la de campanesMercè, Teresa i Elisabet; Estel del Matí (1)BARBERÍ195873225
  Cel·la de campanesAmàlia, Rosa i Magdalena (2)BARBERÍ, HIJOS DE ESTEBAN195192451

 • BREDA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 07-10-2022
  Convertir a PDF