Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Madrona de Poble-Sec - BARCELONA (CATALUNYA)

(Referència: 5919)


Alçada del campanar 49.62
Descripció Església aixecada en estil neogòtic el 1888 i bastida amb murs de carreus de pedra grisa. Consta de tres naus, transsepte, absis semicircular, girola, cúpula sobre petxines al creuer, cor sobre un arc rebaixat, i cancell. Les naus estan cobertes amb voltes bufades sobre quatre arcs torals apuntats; estan separades per pilars cruciformes amb una columna adossada a la banda de la nau central; sostenen arcs formers apuntats. Als extrems del transsepte hi ha dos grans rosetons vidriats en colors; el braç de l'esquerra està capçat per un absis semicircular; n'hi havia un altre al dret però es va substituir per una sala de reunions. El frontis té un portal rectangular amb timpà i arquivoltes ogivals; al damunt hi ha obert un alt finestral d'arc apuntat, calat, amb vidrieres de colors.
Dimensions: 42'80 x 11'60 x 20'10; la nau central, exclòs el cancell, fins a la columnata del presbiteri, fa 38'58 metres de llargada; la girola més el gruix del mur separador del presbiteri, en fa 4'22; en total, la llargada de la nau central, és, doncs, de 42'80 metres; l'amplada que fan les tres naus és de 15'90; l'alçada de la cúpula arriba als 30'72; el transsepte en fa 25'57 x 11'32 de llargada i amplada respectivament.
Arquitecte: Francesc de Paula del Villar i Carmona (1860-1927).
Campanar neogòtic coetani del temple. Té planta quadrada (6'15 x 6'15 m); fou aixecat sobre la portalada al centre del frontis; a partir d'aquí té un primer alt cos acabat en una cornisa ressaltada i un fris d'arcuacions d'arcs cecs apuntats al dessota; al seu damunt apareix un segon cos vuitavat de perímetre força més reduït amb dos pisos separats per una senzilla motllura; l'inferior té, en cares alternes, un rellotge d'esfera; el superior o cel·la té finestrals d'arc apuntat, un en cada cara alterna també; hi pengen campanes. Està coronat per un terradet amb barana de planta estrellada; al seu damunt s'hi aixeca una torrella oberta en les seves vuit cares per sengles finestres d'arc apuntat i amb una cornisa angular a cada cara; hi penja alguna campaneta. La coberta té un pinacle al cim. El conjunt té una certa inharmonia ja que la base és robusta i el cos superior esvelt fa un contrast desafortunat.
Situació: sobre mateix del cancell i com a continuació de la façana principal orientada al migdia.
Alçada: 49'62 metres.
Esveltesa: 8
Protecció Sense protecció
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (24-08-2003)
 • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  BAR.CEL.ONA.UTACampanar original de l'església de Santa Madrona. Poble-Sec. (1910's-1936) 2013
  6 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 14-07-2015


 • BARCELONA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 06-12-2021
  Convertir a PDF