Inventari de Campanes

Campanar de la parròquia de Sant Menna - SENTMENAT (CATALUNYA)

(Referència: 5953)


Descripció Altitud: 240 metres.
Església dels segles XVII i XVIII consagrada el 1745. Consta d'una nau i de dos passadissos entre les capelles laterals que les travessen sota arcs baixos de mig punt; estan separats per robustos pilars cruciformes. La nau de quatre trams està coberta per una volta de llunetes damunt quatre arcs torals de mig punt i les capelles per unes voltes d'aresta. El cor ocupa el primer tram i se sustenta en una estructura horitzontal que descansa en el cancell; té una barana de balustres de pedra. La capçalera, obra posterior al 1939 quan es va allargar el temple cap al nord, està formada per tres absis semicirculars, el central més gran i alt que els altres dos. Aquests acullen la capella del Santíssim a la dreta i la sagristia a l'esquerra; són la continuació de les tres capelles laterals situades a cada costat de la nau.
El frontis orientat a migdia presenta un portal rectangular amb marc de pedres rogenques, una fornícula al seu damunt amb la imatge del patró protegida per un vidre i, a mitja alçada, una rosassa amb marc de pedra rogenca. Una teulada de dos vessants cobreix la nau mentre que les capelles tenen la teulada a nivell mes baix, entre contraforts. Així com tots els murs exteriors mostren paraments de paredat, amb un sòcol cimentat de 98 centímetres d'alçada, el frontis té un arrebossat pintat de groc pàl·lid i està resseguit per una motllura horitzontal a mitja alçada que, per superar la fornícula, es corba damunt d'ella. Al cim, una alta espadanya d'un ull amb una campana corona la façana; la major part dels murs foren aixecats amb la reutilització de les pedres de l'antiga església romànica.
Dimensions: 30'50 x 11'58 x 15'22 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de les capelles laterals en fa 20'57.
Guarda una ara paleocristiana amb grafits de l'alta Edat Mitjana trobada, amb altres restes arqueològiques, al subsol del campanar romànic; i també una pica baptismal de vuit costats gòtica damunt un peu modern; les seves cares estan decorades amb relleus a la base que representen fulles vegetals. L'absis major, en la semi-cúpula que el cobreix, hi té unes pintures (1947) de Joan Messeguer que també va pintar l'absis de la capella del Santíssim amb la representació del Sant Sopar.
Campanar romànic, exempt, situat a força distància de l’església, ja que pertanyia a la vella església parroquial avui desapareguda i situada a una colla de metres de distància de l’actual, amb edificis parroquials i un carrer pel mig.
Té planta quadrada (4'85 x 4'85 m). Està coronat per una cornisa i una teulada piramidal amb peces vidriades marronoses i una creu al cim. En tres pisos s'hi obren finestres; són geminades en l’últim d'ells, una a cada cara; s'hi ubica la cel·la avui sense campanes; al pis que té a sota també té una finestra en arc de mig punt a cada cara; al nivell de mitja alçada n'hi ha una altra de rectangular a la cara de migdia; als baixos hi ha el portal rectangular que permet accedir a l'interior. Els seus murs són de carreus petits i irregulars de tons rogencs. El basament és preromànic. S’està acabant de restaurar (2000) i hi ha en projecte urbanitzar l’entorn amb jardins i àrea de lleure.
Per l'interior hi puja una escala metàl·lica de cargol de recent instal·lació; fins al primer pis descansa en una volta de canó d'obra; s'hi arriba per l'escala metàl·lica arrapada al mur de ponent; des d'ell i pel centre hi puja l'escala de cargol que arriba a la cel·la després de travessar dos pisos més formats per un sol de reixat metàl·lic.
Situació: tot i trobar-se aïllat, es veu per les restes de l'antiga església romànica, avui desapareguda, que estava adossat al mur nord proper a l'absis de llevant.
Alçada: 25'80 metres.
Esveltesa: 5,3
Protecció Campanar: Bé Inventariat
Identificador: IPA-28015


Església: Bé Inventariat
Identificador: IPA-28014
Autor
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (00-09-2000)
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (02-02-2009)
  • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    MORA VERGÉS, AntonioCampanar romànic de Sentmenat. El Vallès Occidental Jussà. Catalunya2013
    8 Fotos
    Editor de la fitxa DALMAU i ARGEMIR, Delfí
    Actualització 26-04-2016


  • Fitxa reduïda (PDF)
  • SENTMENAT: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 29-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 103 Visitants: 102 Usuaris: 1 - francesc