Inventari de Campanes

Parroquia de Santa Maria d'Arenys - ARENYS DE MAR (CATALUNYA)

(Referència: 5983)


Alçada del campanar 46.6
Descripció Altitud: 20 metres.
Església aixecada entre el 1575 i el 1589; fou acabada el 1628. El 1755 tenen lloc obres d'ampliació per allargar la nau i construir l'actual façana barroca. Cap a finals del segle XVIII es fan més obres amb la construcció del transsepte i un principi de cúpula al creuer; a la dreta del transsepte s'hi construeix la capella dels Dolors.
Consta d'una nau de sis trams, un d'ells amb el cor coberta amb voltes ogivals simples amb nervis, claus de volta i arcs de pedra granítica grisa que descansen sobre mènsules dòriques i destaquen de la pintura en color rosa pàl·lid de l'interior; està capçada per un absis poligonal gòtic. Aparenta tenir-ne una de lateral per la gran amplada de les capelles de la dreta unides entre sí; té també transsepte, cancell i cor.
Al frontis hi ha una portalada barroca amb un portal rectangular motllurat decorat amb unes fines columnes sobre pedestals inflats adossades als muntants, un frontó sinuós amb una fornícula amb imatge al damunt tot ell ornat a l'entorn amb relleus abarrocats; a mitja alçada hi ha una rosassa motllurada i, al damunt, un petit òcul i la cornisa motllurada angular al centre i còncava als laterals; uns pinacles ornen els extrems; està arrebossat i pintat en un to rosat i amb carreus a cantoneres coronades per pinacles de bola.
Arquitectes: Joan de Torres; el seu pare, Joan de Tours, va treballar d'escultor a les parròquies d'Arenys de Munt i Calella i el seu fill Dionís en la primera; Fabià Anglada a la porta barroca; Joan Mas al transsepte i obres laterals. El barceloní Joan Baptista Oliver a la capella dels Dolors.
Guarda un gran i magnífic retaule barroc (1706-12), ben conservat, sobre una base renaixentista (1636-38) de l'escultor d'Arenys Antoni Joan Riera i dels seus col·laboradors Cebrià i Bordoi a base de motius geomètrics amb jaspi de Tortosa i relleus heràldics amb marbre italià. El retaule és obra del vigatà Pau Costa (1672-1728) amb policromia i daurats (1711) dels barcelonins Erasme Vinyals i el seu fill Feliu; altres retaules barrocs del segle XVII estan dedicats a la Mare de Déu del Roser, a Sant Antoni de Pàdua, a Sant Joan, a Sant Telm i a Sant Roc. A la dreta del transsepte hi ha un Santcrist del segle XVII (1635) d'Antoni-Joan Riera dins d'un retaule del 1693 de l'escultor d'Arenys Salvador Nogueres. Dues trones de fusta daurada es conserven una a cada costat de la nau principal.
Campanar coetani del temple barroc. Té un primer cos de planta quadrada (7'55 x 7'55 m); el segon és octagonal a partir de l'alçària de la teulada de l'església i queda dividit en dos per una motllura composta i de gran ressalt; en el primer d'ells s'hi troba l'esfera del rellotge i alguna finestra; en el segon o cel·la, les finestres d'arc de mig punt amb bordó, una a cada cara. Queda coronat per una cornisa motllurada i un terrat amb balustrada i amb pinacles piramidals als angles. A principis del segle XX s'hi va aixecar un esvelt pavelló circular amb una teulada aguda cònica de ceràmica vidriada fosca amb una creu al cim (creu no comptada en mesurar l'alçada). Els murs, amb bases de grans carreus ben escairats i cantoneres també de carreus, estan arrebossats i pintats de color rosa groguenc.
A la banda de ponent, sobre unes dependències laterals, s'aixeca una torre de planta rectangular que fa de comunidor; està coberta amb una teulada de quatre vessants molt inclinats de ceràmica de tons blanquinosos i blavencs que arriba a una alçària gairebé propera a la cornisa del campanar veí; barreres arquitectòniques fan impossible el càlcul de la seva alçada.
Situació: adossat al mur nord, mig incorporat en la fàbrica de l'edifici, proper al frontis encarat a llevant.
Alçada: 46'60 metres.
Esveltesa: 6,1
Protecció Bé cultural d'interès nacional 8-MH-ZA
Identificador: RI-51-0004216
Autor
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (2001)
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (07-02-2003)
  • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    CEDÓ, Fede¡No me toquen las campanas!2014
    CEDÓ, FedeCinco mil firmas para que suenen las campanas2014
    CUYÀS, ManuelCampanes2014
    RÀDIO ARENYSEl grup de veïns que recull firmes pel campanar fa una segona entrega de signatures a l'Ajuntament 2014
    LIÑÁN, GemmaNo toquem ni quarts ni hores2016
    GRUP CREMA DE LA BÒTA / PARRÒQUIA DE SANTA MARIACrema de la Bóta i focs artificials2018
    12 Fotos

    Fitxes de les campanes

    Editor de la fitxa DALMAU i ARGEMIR, Delfí
    Actualització 18-11-2015

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Cel·la de campanesMaria de la Assumpció, Maria de la Mercè i Francesca (1)ROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)194665159
    Cel·la de campanesMaria de Montserrat, Maria dels Dolors i Salomé (2)ROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)194675244
    Cel·la de campanesMaria de la Mercè, Maria dels Dolors i Maria de l'Assumpció (3)ROSES VIDAL, MANUEL (VALÈNCIA)1946104651

  • Fitxa reduïda (PDF)
  • ARENYS DE MAR: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 25-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 24 Visitants: 24 Usuaris: 0