Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Gregori - SANT GREGORI (CATALUNYA)

(Referència: 5985)Alçada del campanar 22.9
Descripció Altitud: 112 metres.
Església del segle XI amb detalls decoratius del romànic llombard però molt modificada als segles XIV (1338) i als segles XVI i XVII quan s'hi afegiren naus laterals. Consta de tres naus de tres trams (inclòs el del transsepte); la central, romànica, està coberta amb una volta de canó reforçada amb dos arcs torals de mig punt, les laterals per voltes de creueria; la separació entre elles es fa a base de robustos pilars rectangulars; a la capçalera de la nau central hi ha un absis semicircular amb sòcol i amb decoració llombarda així com altres restes del romànic; l'acompanya una absidiola al cantó de llevant. Està dotada d'un llarg transsepte amb una cúpula semiesfèrica sobre trompes al creuer amb el campanar al damunt. Els seus murs són de paredat amb carreus a les cantoneres; també són de carreus els pilars i als arcs; els murs romànics dels absis són de petits carreus matussers. El frontis està arrebossat i pintat en color gris clar i té un portal dovellat en arc de mig punt amb una làpida amb un relleu heràldic al seu damunt.
Dimensions: 18'00 x 4'95 x 9'50 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total de les tres naus fa 12'25 metres; el transsepte en fa 21'00 x 4'40 x 9'50 .
Campanar del segle XI sobrealçat i modificat als segles XVI i XVIII. Té planta rectangular (7'09 x 6'82 m) i dos pisos de finestres separats per una motllura, el superior de perímetre lleugerament més reduït. Està coronat per una cornisa amb petits pinacles als angles i una agulla piramidal vuitavada amb careners crestats. Es troben dues finestres en arc apuntat a cada cara al pis inferior; al superior només una, també a cada costat, més ampla que les del pis baix. Els seus murs són de petits carreus matussers o de còdols amb alguns grans carreus a les cantoneres, tot d'un material marronós. Per arribar al campanar cal pujar per unes escales de pedra, molt ajustades, fins al cor; des d'allí, per la dreta es puja a la cel·la per una escala d'obra que va de paret a paret.
Situació: sobre el creuer.
Alçada: 22'90 metres.
Esveltesa: 3,2


El temple conserva un enorme campanar gòtic, en el qual destaca el pont per dur a seure l'única campana visible. Nota de Francesc LLOP i BAYO (15-11-2015)
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-21661
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (03-02-2004)
 • 5 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor CIURANA i ABELLÍ, Blai
  Actualització 03-07-2021

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Cel·la de campanesSanta Bàrbara (1)POMAROL, RAMON18284656
  Cel·la de campanesJesús, Maria i Santíssima Trinitat (3)PUIG, ESTEVE (GIRONA)184169190
  Cel·la de campanesSant Grau Gloriós (2)CORRALES DE LOS, JOSÉ170770199

 • SANT GREGORI: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 18-10-2021
  Convertir a PDF