Inventari de Campanes

Antiga església Parroquial de la Mare de Déu de l'Assumpció - CARLET (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 5989)
Data de construcció Segles XII-XVI
Descripció L'antic temple parroquial comptava amb una torre campanar, situada prop del presbiteri. Era de planta quadrada amb tres cossos. El primer fet amb rajola i sense decoració, el segon era ja de silleria, amb quatre finestres per les campanes de diferent amplària i un tercer, un remat o templet de dos alçades i una veleta per rematar-lo.
Campanes Segons s'aprecia en fotografies antigues el número de campanes deuria oscil·lar entre tres i quatre al segon cos i un altra en el tercer que servia de campana per les hores. Amb la destrucció de la torre es perd la pista de totes les campanes menys la gran, que al fer efectiu el trasllat de parroquialitat al antic convent va ser pujada a la torre de nova construcció. Aquesta va ser fosa en 1843 per els germans Jaime i Domingo ROSES, residents a Atzeneta d'Albaida i fonedors ambulants.
Intervencions El primer cos del campanar corresponia amb una torre de defensa islàmica, que formava part del cercle de torres de vigilància de la ciutat de València en època del regne Taifa. Poc després de la conquista cristiana van reconvertir la torre en campanar, tal i com van fer en altres pobles propers (Guadassuar).

A les fotografies antigues s'aprecien dos intervencions importants que van transformar el seu aspecte: la construcció del segon i tercer cos. El primer sembla obra del segle XVI o principis del XVII, per la seua simple decoració, mentre que el remat semblava una torreta del segle XIX. El conjunt va ser enderrocat amb l'església en 1936.
Fotos
Editor ALEPUZ CHELET, Joan
Actualització 17-02-2014


 • CARLET: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 07-12-2022
  Convertir a PDF