Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Jaume - CALAF (CATALUNYA)

(Referència: 6000)


Alçada del campanar 59.14
Descripció Altitud: 680 metres.
Església erigida entre el 1597 i el 1639 en estil gòtic tardà. Consta d'una nau de sis trams (dos es troben sota del cor) coberta amb una volta ogival simple i capçada per un absis poligonal de set costats; té una cripta poligonal sota el presbiteri amb l'advocació de Santa Calamanda i accés directe des del carrer Major. El cor amb una barana de balustres de fusta descansa en un arc carpanell i en una volta de dos trams de creueria rebaixada. Té el cancell vidriat.
La façana principal és del 1670, classicista amb detalls goticitzants; té un mur de carreus de pedra blanca petits i ben escairats disposats en fileres regulars; la seva portalada amb un marc de pedra gris fosc té un ampli fons dividit en tres zones: un sòcol, dues fornícules buides per banda que flanquegen el portal i un cos superior amb fornícula central amb la imatge del patró i vuit fines motllures verticals, quatre per banda. El portal rectangular està coronat per un frontó circular que deixa un ampli timpà nu només decorat amb una arcada d'arcuacions cegues; sobre la portalada s'obre una gran rosassa calada i motllurada; la façana queda coronada per una fina cornisa horitzontal.
Dimensions: 38'81 x 12'24 x 20'72 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada des del fons de les capelles laterals fa 18'75 metres.
Arquitecte: Claudi Casals I de Barcelona.
Guarda unes pintures del 1951 que decoren el presbiteri; són obra del pintor E. Palà.
Campanar neoclàssic aixecat entre el 1785 i el 1889. Té un primer alt cos de planta quadrada (7'30 x 7'30 m); el segon, octagonal, està coronat per una cornisa motllurada i un terrat amb balustrada damunt del qual s'aixeca una torrella vuitavada amb cúpula semiesfèrica amb les careneres destacades i un pinacle al cim. Tant la torrella com la cel·la situades al capdamunt del segon cos tenen finestres obertes a cada cara en arc apuntat les de la cel·la i en arc de mig punt les de la torrella; les primeres, més que finestres són finestrals, tenen balustrada; hi pengen campanes. Unes motllures decoren els murs a diversos nivells; les cantoneres d'aquests cossos vuitavats estan reforçades per pilastres d'escàs relleu amb senzills capitells toscans i amb unes mènsules triangulars a la base i amb modestos contraforts a la base de les cantoneres de la torrella. Uns petits pinacles decoren els angles que es formen en passar de planta quadrada a vuitavada. Tot ell, aquest campanar, és una de les obres més elegants i belles de l'arquitectura religiosa de Catalunya.
Una escala de cargol de pedra picada adossada al mur de migdia puja per l'interior fins a la cel·la.
Al costat esquerra del frontis hi ha un passadís que en forma de túnel permet passar pel costat de l'edifici de l'ajuntament veí i que va a parar a la part posterior del campanar.
Alçada: 59'14 metres. La mesura que he obtingut l'he calculada des del nivell de la plaça de l'església on sembla que descansa la seva base i l'agafo com a definitiva tot i que em dóna un valor més alt que el que figura gravat a la part baixa del campanar. Al seu darrera, amagat, això sí, entre murs, hi ha la dada de 56'60 metres posada pels propis constructors; per aquest motiu no entenc que entre els papers que parlen d'aquest alt campanar, i fins els mateixos rectors parroquials, donin una alçada de 52 metres, pocs altres 53.
Esveltesa: 8,1
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA: 4284
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (05-05-2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (08-08-2002)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (27-11-2004)
 • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  ALTA ANIOA INFOVisita guiada i gratuïta al campanar de Calaf2016
  anoiadiari.catL’Ajuntament de Calaf repara el rellotge de la cara sud-est del campanar2014
  9 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor CIURANA i ABELLÍ, Blai
  Actualització 31-08-2021

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Cel·la de campanesCampana petita (1)MESTRES, MANUEL (BARCELONA)19434760
  Cel·la de campanesSant Francesc i Sant Antoni de Pàdua (2)MESTRES, ADJUTOR; MESTRES, LLUIS (CALAF)176661131
  Cel·la de campanesSanta Digna (3)190393466
  Cel·la de campanesSanta Calamanda (4)BARBERÍ (OLOT)1954109750
  Cel·la de campanesRosa, Marina i Ramona (5)MURUA (VITORIA)19641331362

  Ordinadors

  Ordinador (1)

  Existent En marxa

  Data de construcció 2014
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 24-02-2015
  1 Fotos


 • CALAF: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 27-11-2021
  Convertir a PDF