Inventari de Campanes

Parròquia de la Santa Creu - PETRER (COMUNITAT VALENCIANA)

(Referència: 6027)


Data de construcció Segona meitat del segle XX
Descripció El campanar està situat a un lateral de la façana principal de l'església. És de planta rectangular i amb rajola vista a l'exterior. No té cap element decoratiu, excepte una creu i una inscripció amb l'advocació de la parròquia al primer cos. El nivell de les campanes té diverses finestres rectangulars, obertes per propagar el so de les campanes. La coberta és plana.
Protecció El temple té la condició de Bé de Rellevància Local segons la Disposició Addicional Quinta de la Llei 5/2007, de 9 de febrer, de la Generalitat, de modificació de la Llei 4/1998, d'11 de juny, del Patrimoni Cultural Valencià (DOCV Núm. 5.449 / 13.02.2007). En conseqüència les intervencions en les campanes han de ser comunicades a la Direcció General de Cultura adjuntant el projecte prèviament a l'inici dels treballs.
Estat actual El campanar està en bon estat de conservació. El de les campanes és regular. Les dos estan situades al centre de la sala de les campanes, penjades entre dos bigues de ferro. Tenen truges de ferro i estan mecanitzades amb motor de vol continu. La campana xicoteta té a més un electromall monofàsic, mentre que la gran en té un trifàsic i a més un mig vol. Disposen de batall lligat.
Campanes Té dos campanes, ubicades al centre de la sala. La xicoteta es va fondre l'any 1966 als tallers de la foneria Roses d'Atzeneta d'Albaida i es denomina Pepita. La gran, Juanica, va ser fosa l'any 1977 als tallers de Salvador Manclús del Grau de València.
Tocs actuals de campanes Les campanes voltegen i repiquen automàticament. La gran té un mig vol.
Intervencions L'església parroquial es va construir durant la segona meitat del segle XX, aproximadament durant la dècada dels anys 60-70. Una campana es va fondre l'any 1966, mentre que la major la instal·laren l'any 1977. Les dos es mecanitzaren.
Propostes Vist l'estat de la instal·lació de les campanes proposem la restauració del conjunt. Cal baixar-les del campanar per netejar-les per dins i per fora, de forma que s'elimine la capa de brutícia acumulada. Les truges de ferro actuals es deuen canviar per altres de fusta de perfil tradicional valencià. També cal renovar la motorització amb la substitució dels motors actuals per altres d'impuls. En el cas de la gran es deu canviar l'electromall per altre monofàsic.
Autors de la fitxa de la torre
 • ALEPUZ CHELET, Joan [Documentació del campanar i les campanes] (16-03-2017)
 • 2 Fotos
  Fitxes de totes les campanes
  Editor ALEPUZ CHELET, Joan
  Actualització 01-10-2018

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaAutorsAny fosaDiàmetrePes
  Sala de les CampanesPepita (1)ROSES ATZENETA19665596
  Sala de les CampanesJuanica (1)MANCLÚS, SALVADOR (VALÈNCIA)197764152

 • PETRER: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2019)
  campaners@hotmail.com
  : 26-04-2019
  Convertir a PDF