Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria de La Geltrú - VILANOVA I LA GELTRÚ (CATALUNYA)

(Referència: 6081)

Alçada del campanar 32.99
Descripció Altitud: 22 metres.
Església barroca aixecada entre el 1699 i el 1736, beneïda el 1712. Consta de tres naus cobertes per voltes de llunetes damunt arcs torals de mig punt i d'un transsepte amb una cúpula al creuer dins un cimbori quadrat; la capçalera és recta. Els seus murs són de paredat amb un arrebossat pintat d'un to fosc i amb carreus de pedra blanca a cantoneres. El frontis del 1842, neoclàssic, té un portal rectangular de pedra blanca amb pilastres toscanes als muntants, frontó truncat, fornícula amb imatge al seu damunt i rosassa motllurada a mitja alçada també amb marc de pedra blanca; està coronat per un frontó triangular amb òcul al centre del timpà; les humitats ennegreixen en part els murs arrebossats.
Guarda un retaule barroc xorigueresc a l'altar major acabat el 1675 i restaurat per l'escultor Laureà Codina el 1946 de les destruccions sofertes el 1936.
Campanar barroc auster aixecat entre el 1736 i el 1742. Té un primer alt cos de planta quadrada (4'60 x 4'55 m) dividit en tres pisos per sengles motllures i un de segon vuitavat a la part superior on s'hi ubica la cel·la amb quatre finestres d'arc de mig punt, una a cada cara alterna. Està coronat per una cornisa motllurada i un terrat amb balustrada i pinacles sobre els pilars dels angles; una estructura metàl·lica per sostenir una campaneta instal·lada el 1896, no inclosa en el càlcul de l'alçada, s'aixeca al seu damunt. Els seus murs estan arrebossats i pintats com el frontis d'un color torrat i amb humitats que l'ennegreixen però que deixen visibles en pedra blanca els carreus a cantoneres i als marcs de les finestres. Un rellotge d'esfera sota la que dóna al frontis està situat sota unes motllures que es troben a la base de la cel·la.
Situació: damunt l'ala dreta del temple en l'angle al nord-est del frontis orientat a llevant.
Alçada: 32'99 metres.
Esveltesa: 7,1
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-12002
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (06-11-2003)
 • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  AJUNTAMENT DE VILANOVA I LA GELTRÚL'Ajuntament realitza actuacions de manteniment als campanars de Vilanova i la Geltrú2014
  2 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 02-11-2015


 • VILANOVA I LA GELTRÚ: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 15-04-2021
  Convertir a PDF