Inventari de Campanes

Parròquia de la Immaculada Concepció, Església de Mar - VILANOVA I LA GELTRÚ (CATALUNYA)

(Referència: 6082)


Alçada del campanar 32.07
Descripció Al juny de 1853, aprofitant la visita Pastoral del Bisbe de la diòcesi, Mons. Josep Domènec Costa i Borràs, el Mossèn Antoni Marrugat i Ferran, juntament amb una comissió de prohoms de la vila, li presentà el projecte de construcció d'una església de nova planta dedicada a Sant Pere al barri de baix a mar i va cedir uns terrenys de la seva propietat, la Sínia Xica d'En Marrugat, per construir-la-hi. El bisbe de Barcelona hi donà el seu vist-i-plau verbal.
El diumenge 14 de maig de 1854 es col·locà amb tota solemnitat la primera pedra de la nova església marinera. Les obres s'iniciaren ràpidament i anaren a bon ritme fins el 24 d'agost de 1855, que es paralitzaren en quedar exhaurit tot el capital recaptat. El 1857, gràcies una altra vegada a l'ajut dels vilanovins d'ultramar, es reprengueren les obres. L'estiu de 1859 finalitzà la construcció, quedant enllestides la nau principal i dues capelles laterals, dedicades probablement a Sant Antoni de Pàdua i a Sant Ramon Nonat. Al 1890 s'inauguraren les obres de la façana i de la torre-campanar i el 24 de maig de 1891 foren beneïdes les quatre noves campanes i hissades als seus finestrals.
Arquitectònicament cal considerar que les diferents direccions de les obres i èpoques en què fou construïda l'església influïren en el caràcter un tant eclèctic de l'edifici, que cal inscriure´l dins els corrents neoromàntics de la segona meitat del S. XIX.
En el seu interior l'església presenta característiques no-bizantines, accentuades per la decoració pintada al fresc de la nau central i semicúpula de l'absis. L'església de la Immaculada és, entre les esglésies actualment existents a Vilanova, la única decorada en la seva totalitat per artistes locals.
La intenció inicial de Mossèn Marrugat al juny de 1853 era respondre al voler dels pescadors de tenir una església dedicada a Sant Pere pescador. Però la proclamació del dogma de la Immaculada Concepció el 8 de desembre de 1854, va donar titularitat a la Mara de Déu. El 29 de maig de 1985 el Sr. Cardenal Arquebisbe de Barcelona, Emm. i Rvm. Mons. Narcís Jubany, atorgà el decret de concessió de la cotitularitat de Sant Pere juntament amb la Verge de la Immaculada, donant així coronament a un desig llargament esperat pels pescadors de la vila. AJUNTAMENT DE VILANOVA I LA GELTRÚ (17-04-2015)


Altitud: 10 metres.
Església neoclàssica amb elements decoratius eclèctics acabada el 1859. Consta de tres naus, la central de cinc trams està coberta amb una volta de llunetes sobre arcs torals de mig punt; les laterals amb voltes d'aresta; estan separades de la central per pilars cruciformes. Té un presbiteri poligonal i un cor sobre arc rebaixat i cancell. El frontis té un portal en arc de mig punt peraltat sobre impostes i columnetes exemptes damunt un pedestal; l'arcada està decorada amb elements geomètrics i el bordó amb denticles a l'intradós. Una motllura horitzontal a mitja alçada divideix en frontis en dues zones; en la superior una fornícula conté una imatge de Maria sobre una elaborada peanya, més amunt apareix un rellotge d'esfera; unes pilastres sobre mènsules i capitells motllurats ressegueixen el frontis de dalt a baix i el divideixen en tres zones que es corresponen amb els àmbits de l'interior i, per coronament, una cornisa angular visible a les ales amb pinacles als extrems i un fris de curtes lesenes al dessota; està interrompuda al centre pel cos del campanar.
Dimensions: 26'37 x 10'47 x 14'65 metres respectivament de llargada, amplada i alçada.
Campanar coetani del temple completat amb aires modernistes el 1891 segons data que figura gravada sota mateix de la cel·la. Té planta quadrada (4'50 x 4'50 m) que es transforma en vuitavada així que sobresurt de la teulada del temple; al capdamunt s'hi ubica la cel·la oberta amb vuit finestres d'arc de mig punt peraltat; hi pengen campanes. Està coronada per una cornisa destacada i una terrassa protegida per una barana de pedra amb pinacles als angles; al seu damunt, sobre un escàs tambor, s'aixeca una cúpula de vuit sectors triangulars corbats folrats amb rajoles de color blau fosc i amb les careneres clares; un petit pinacle corona el cim.
Situació: sobre mateix del cancell, formant part de la façana principal orientada a ponent.
Alçada: 32'07 metres.
Esveltesa: 7,1
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-4486
Autor
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (19-11-2003)
  • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

    AutorTítolData
    ACTUALIDAD CATALANABendición de campanas1910
    ERMECPresentación de referencias de instalaciones2009
    AJUNTAMENT DE VILANOVA I LA GELTRÚL'Ajuntament realitza actuacions de manteniment als campanars de Vilanova i la Geltrú2014
    ACNAturen el projecte per instal·lar una antena de telefonia al campanar d'una església de Vilanova i la Geltrú2015
    BLANK BLANK, BlancaAjuntament de Vilanova: no volem antenes al campanar!2015
    4 Fotos
    Editor de la fitxa LLOP i BAYO, Francesc
    Actualització 11-01-2023


  • Fitxa reduïda (PDF)
  • VILANOVA I LA GELTRÚ: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 20-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 79 Visitants: 77 Usuaris: 2 - fernando - francesc