Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria - EL PLA DE SANTA MARIA (CATALUNYA)

(Referència: 6089)


Alçada del campanar 36.38
Descripció Altitud: 381 metres.
Església neoclàssica del segle XVIII. Consta de tres naus separades per tres robustos pilars per banda; la central de quatre trams en té un que fa de transsepte; estan coberts per cúpules bufades; les laterals ho estan per voltes d'aresta; el presbiteri quadrat queda cobert amb una volta de llunetes; una cúpula sobre tambor i petxines s'aixeca en el creuer; està recoberta per l'exterior amb un cimbori vuitavat obert amb finestres rectangulars i cobert amb una teulada de vuit vessants. El cor als peus descansa en un arc carpanell i en una volta de llunetes amb el cancell al dessota. El frontis té un portal rectangular flanquejat per altes columnes corínties exemptes sobre pedestals, un arquitrau decorat amb un bell relleu de l'escut de la població, un frontó circular amb el timpà amb un altre relleu, una fornícula amb la imatge de Maria, una rosassa motllurada a mitja alçada i, per coronament, una cornisa semicircular convexa. Unes pilastres recorren el frontis de dalt a baix i el divideixen en tres zones que es corresponen amb les tres naus interiors. Els seus murs són de carreus ben escairats de pedra blanquinosa.
Dimensions: 42'54 x 8'63 x 16'20 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; les tres naus tenen una amplada conjunta de 20 metres i, comptant des del fons dels migrats altars laterals, en fan 23'83; el transsepte en fa 26'20 x 8'42 x 16'12 i la cúpula arriba als 25'95.
Campanar neoclàssic coetani del temple; restà inacabat. Té un primer alt cos amb els caires aixamfranats amb concavitat; la seva planta és quadrada (5'94 x 5'94 m) i està capçat per una motllura; el segon cos és octagonal amb motllura a l'inici i una altra sota la cel·la; aquesta està oberta amb vuit finestrals d'arc de mig punt amb balustrades, un a cada cara, i té els caires ressaltats a manera de lesenes cantoneres; hi penja alguna campana. Està coronat per una cornisa motllurada i un cos inacabat amb aparença cúbica. Els seus murs són de carreus ben escairats de pedra blanquinosa. L'escala que puja per l'interior segueix el model català, sobre voltes, arrapada als murs i deixa un ull central.
Al cantó dret del frontis un segon campanar va ser aixecat només fins a l'alçada de la nau i avui resta cobert per una baixa teulada de dos vessants.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al nord-est del frontis encarat a tramuntana.
Alçada: 36'38 metres.
Esveltesa: 6,1
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA: 2295
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (21-08-2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (05-11-2007)
 • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  DOMINGO, MàriusÒlibes al campanar del Pla2014
  9 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 11-08-2015


 • EL PLA DE SANTA MARIA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 28-01-2021
  Convertir a PDF