Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Miquel - MOLINS DE REI (CATALUNYA)

(Referència: 6153)


Alçada del campanar 47
Descripció Altitud: 37 metres.
Església aixecada el 1942. Consta de tres naus de cinc trams, un d'ells amb el cor, l'altre és el transsepte; estan cobertes amb voltes parabòliques i capçades per un ampli absis semicircular que inclou el presbiteri cobert també per una volta parabòlica; un tram transversal als peus ocupa tota l'amplada del frontis i damunt d'ell descansa el cor i l'alta torre del campanar; una cúpula apuntada decorada amb vidres de Santiago Padrós s'aixeca al creuer i està inclosa en un cimbori octagonal; a la base de la cúpula, en estil bizantí, hi ha obertes un seguit de finestres vidriades i acolorides que fan la sensació que la cúpula estigui volant a l'aire, sense suports, quan de fet se sosté en unes petxines estilitzades i en quatre arcs parabòlics formats per les mateixes voltes.
Tots els murs exteriors presenten paraments de pedra artificial blanca amb finestres cegues d'arc de mig punt com a element decoratiu. El frontis té un ample mur de finestres cegues d'arc de mig punt, cinc a cada banda del cos del campanar (alguna amb unes obertures rectangulars que il·luminen l'interior) i tres d'obertes ja en el cos del campanar sobre l'entrada. El portal té dues portes rectangulars sota un petit porxo de sostre horitzontal que descansa en dos pilars per banda; unes grades d'accés davanteres permeten superar el desnivell respecte del carrer.
Dimensions: 45'82 x 10'91 x 13'59 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total de les tres naus fa 21'06 metres, la cúpula arriba per l'interior a 20'84 i el transsepte en fa 30'33 x 10'97 x 13'40.
Arquitecte: Joan Gomà i Cuevas.
Campanar d'estil eclèctic coetani del temple. Té planta quadrada (6'00 x 6'00 m); està bastit amb murs de pedra artificial blanca i decorat amb quatre creus monumentals en relleu des de mitja alçada fins a sobresortir del terrat, una a cada cara. La cel·la queda oberta amb dues finestres llargues i estretes d'arc de mig punt a cada banda sota mateix del terrat, una a cada costat del pal de la creu. Per accedir a la cel·la es puja al cor per dues escales, una a cada costat i, des d'allí, també amb dues escales s'arriba a la base alta del campanar des d'on se segueix per una de sola del tipus català sobre voltes, arrapada als murs, amb un ull central.
Situació: damunt dels peus del temple centrat en el frontis que està orientat al migdia. Alçada: 47'00 metres. El sagristà me'n va dir 45; penso que potser sí, més o menys, si es compta des del nivell de l'entrada, però com que els murs del campanar arriben més avall fins al nivell del carrer, ho he tingut en compte a l'hora de fer el càlcul definitiu.
Esveltesa: 7,8
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-18620
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (00-08-2000)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (02-12-2007)
 • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  AMICS DEL MUSEU MOLINS DE REIPresentació de l’antic rellotge del campanar restaurat2014
  GUERRERO, DavidL’antic rellotge del campanar de l’església torna a funcionar 2014
  10 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 30-05-2015

  Rellotges

  Rellotge mecànic - Parròquia de Sant Miquel - MOLINS DE REI (CATALUNYA)
  Rellotge mecànic (1)


  Existent En marxa Motor elèctric

  Empresa de mantenimentMARTÍNEZ, JOSEP (MOLINS DE REI)
  Editor LLOP i BAYO, Francesc
  Actualització 25-09-2014
  3 Fotos

 • MOLINS DE REI: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 27-11-2021
  Convertir a PDF