Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria - CONESA (CATALUNYA)

(Referència: 6190)


Alçada del campanar 32.5
Descripció Altitud: 750 metres.
Església gòtica aixecada entre el 1335 i el 1399, inacabada ja que estava previst d'allargar-la per la banda dels peus. Consta d'una nau de dos trams coberts amb voltes de creueria; els nervis descansen en mènsules antropomorfes; té la capçalera recta amb robustos contraforts exteriors. El cor amb barana de fusta descansa sobre d'un arc carpanell damunt mènsules i d'una volta rebaixada; les capelles laterals renaixentistes estan obertes amb arcs formers de mig punt, una d'elles, més fonda, coberta amb cúpula i cupulí. Els murs del temple són de carreus petits ben escairats de pedra groguenca del país. La portalada es troba al mur lateral nord sota d'un petit porxo de volta lleugerament apuntada; el portal en arc de mig punt amb l'intradós estriat està format de grans dovelles amb dues motllures bossellades sobre mènsules decorades amb motius vegetals i amb columnetes adossades, dues per banda; un bordó sobre mènsules envolta l'arc. Encastat a les dovelles centrals i sobrepassant el bordó hi ha un bell grup gòtic en gran relleu format per la Mare de Déu sota dosser asseguda amb el Nen al braç esquerre flanquejada per dos àngels sobre peanyes decorades amb relleus antropomorfs.
Dimensions: 20'44 x 9'78 x 12'45 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de les capelles laterals arriba als 23'80 metres; la cúpula i el cupulí de la capella lateral renaixentista arriben, respectivament, als 9'65 i als 12'92 metres.
Arquitecte: mestre de cases de Guimerà.
Campanar gòtic del 1399. Té planta quadrada (4'50 x 4'50 m); està senzillament ornat amb una motllura a mitja alçada sense altre element que alteri les seves parets nues. Queda coronat per una minsa cornisa amb gàrgoles als angles i un terrat amb barana de merlets. La cel·la està oberta amb quatre finestrals d'arc apuntat, un a cada cara. Guarda una campana situada a llevant des del 1423. Una escala de cargol de pedra picada arrapada als murs permet arribar fins a la cel·la; té 125 graons. Fa la sensació d'obra ben acabada.
Aquest campanar va servir de model al del monestir de Santes Creus conegut com la Torre de les Hores quan n'era abat Jeroni Cantijoc, fill de Conesa.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle al sud-oest del mur dels peus encarat a ponent.
Alçada: 32'50 metres. La gent de Conesa recorda que les dades antigues sobre el seu campanar indicaven 18 canes d'alçada; si la cana equival a 1'56 metres, com era la cana de Tarragona, el campanar hauria de fer 28 metres; tanmateix la meva mesura me'n dóna 32'50 i penso que és correcta perquè l'he obtinguda prenent totes les precaucions.
Esveltesa: 7,2
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-12666
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (22-08-2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (17-06-2007)
 • Bibliografia

  (Es pot ordenar per qualvol dels camps)
  Autors de la documentacióTítolData
  LÓPEZ, JoanUn llamp cau al campanar de l'església de Conesa i destrossa un merlet2014
  11 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 14-10-2015


 • CONESA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 24-10-2020
  Convertir a PDF