Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Jaume - BRÀFIM (CATALUNYA)

(Referència: 6297)


Alçada del campanar 35.74
Descripció Altitud: 236 metres.
Església del gòtic tardà i amb aportacions del barroc aixecada cap el 1698. Consta d'una nau de cinc trams coberta amb una volta de llunetes sobre cinc arcs torals de mig punt i de dos passadissos laterals amb voltes d'aresta a cada tram; té capçalera recta que per l'interior té forma poligonal de cinc costats; les capelles laterals obertes en arcs de mig punt estan separades per pilastres que es corresponen amb els arcs torals. El cor amb una barana de balustres de fusta descansa en un arc carpanell i una volta de llunetes. Tot l'interior té les arestes de les llunetes i els arcs torals decorats amb motius daurats i per damunt de l'ampla imposta motllurada que ressegueix tota la nau per sota la volta s'obren grans finestrals semicirculars amb vidrieres de colors.
El frontis té un portal modern rectangular amb marc de pedra blanca format per dovelles i carreus ben escairats i picats, una fornícula sense imatge, un òcul amb marc de pedra blanca ressaltat, un frontó triangular amb una espadanya d'un ull sense campana al cim i un rellotge d'esfera centrat en el timpà. El mur del frontis ha estat esgrafiat de fa poc amb figures geomètriques, rombals repetides en tota la superfície en colors marrons, clar rosat al fons i fosc en les figures.
Dimensions: 26'26 x 9'34 x 14'25 metres respectivament de llargada, amplada i alçada.
Arquitecte: mestre de cases Ramon Sanabra.
Guarda una imatge de la Mare de Déu del 1715 d'Isidre Espinalt, de Sarral, i un magnífic retaule barroc del 1794 miraculosament salvat en els desastres del 1936 que presideix l'altar major; és obra del taller de Valls de Joan Guasch. Un altre petit retaule dedicat a Sant Roc d'estil neoclàssic es troba en una capella lateral. Té orgue antic però inutilitzat en les conteses militars dels temps passats.
Campanar neoclàssic. Té un primer alt cos de planta quadrada (4'05 x 4'05 m); en un segon cos aixamfranat i amb menys perímetre s'hi ubica la cel·la amb quatre finestres d'arc apuntat coronada per una fina motllura; al damunt s'hi aixeca una torrella quadrada amb amb els caires aixamfranats i amb quatre finestres d'arc de mig punt sobre senzilles impostes, una nova motllura, una cornisa motllurada amb pinacles als angles i una coberta piramidal de rajoles marronoses amb les careneres fosques. Els seus murs estan arrebossats i pintats recentment en color blanc trencat, tirant a beix.
Una escala d'obra arrapada als murs sobre voltes deixa un ull central tancat per envans. S'accedeix a la cel·la a través d'una trapa tancada per una resistent portella de fusta. Per accedir a la torrella hi ha una escala de gat; hi dóna entrada una trapa oberta a la volta.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al sud-oest del frontis encarat a migdia.
Alçada: 35'74 metres.
Esveltesa: 8,8
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA: 2179
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (31-05-2002)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (05-06-2010)
 • 9 Fotos
  Editor ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc
  Actualització 10-08-2015


 • BRÀFIM: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar simple
  Buscar complet
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 03-08-2020
  Convertir a PDF