Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria - CABRA DEL CAMP (CATALUNYA)

(Referència: 6298)


Alçada del campanar 34.68
Descripció Altitud: 493 metres.
Església neoclàssica aixecada en el segle XVIII. Consta d'una nau de quatre trams, un d'ells amb el cor i un altre que és el transsepte; estan coberts amb voltes de llunetes sobre una imposta motllurada a la manera clàssica i sobre quatre arcs torals de mig punt damunt pilastres entre les quals es troben arcs de mig punt oberts a les capelles laterals; té una cúpula sobre petxines al creuer; el presbiteri prolongat per un tram amb volta de llunetes es troba en la capçalera poligonal de cinc costats. El cor amb barana de fusta descansa en un arc carpanell. El frontis té un portal rectangular amb la llinda lleugerament corbada, columnes exemptes sobre pedestals davant dels muntants, un entaulament filetejat, un frontó circular truncat decorat amb volutes amb un fornícula amb imatge intercalada, un òcul motllurat a mitja alçada i un frontó triangular motllurat amb pinacle al cim. Recorren la façana de dalt a baix dues pilastres de carreus de pedra clara que divideixen el frontis en tres zones arrebossades i pintades en un to lleugerament ataronjat simulant carreus.
Dimensions: 32'95 x 9'86 x 13'36 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; el transsepte en fa 21'35 x 9'87 x 13'52 i la cúpula del creuer arriba als 15'64 metres.
Campanar neoclàssic. Un primer alt cos té planta gairebé quadrada (5'55 x 5'80 m) i una fina motllura al capdamunt que el separa d'un segon cos octagonal en el que s'hi ubica la cel·la oberta amb finestres d'arc de mig punt sobre una senzilla imposta, una a cada cara alterna; està coronat per una motllura amb pinacles als vuit angles. El seu damunt s'hi aixeca una torrella vuitavada amb els caires ressaltats a manera de lesenes cantoneres i amb finestres d'arc de mig punt, una a cada cara; queda coberta per una escassa cornisa i una cúpula apuntada de rajoles vermelles amb bola al cim. Els seus murs estan arrebossats i pintats com al frontis i mostren carreus de pedra blanca en relleu negatiu a totes les cantoneres. Una escala del tipus català, sobre voltes i arrapada als murs, dóna accés a la cel·la.
Situació: adossat al mur lateral de llevant fent angle amb el frontis encarat a migdia.
Alçada: 34'68 metres.
Esveltesa: 5,9
Protecció Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) IPA-2182
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (21-08-2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (05-11-2007)
 • 5 Fotos
  Editor ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc
  Actualització 10-08-2015


 • CABRA DEL CAMP: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 17-01-2021
  Convertir a PDF