Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Jaume - FIGUEROLA DEL CAMP (CATALUNYA)

(Referència: 6299)


Alçada del campanar 28.64
Descripció Altitud: 480 metres.
Església aixecada entre el 1781 i el 1789 dintre dels cànons neoclàssics. Té planta de creu grega amb cúpula al creuer; la nau major consta de dos trams desiguals, un amb el cor i l'altre que és el transsepte; estan coberts amb voltes de llunetes; en el creuer s'hi aixeca una cúpula sobre petxines; un absis quadrat inclou el presbiteri prolongat per un tram transformat en un segon transsepte i cobert també per voltes de llunetes. El cor amb barana de fusta descansa en un arc carpanell i una volta d'aresta damunt del cancell. El frontis té un portal rectangular d'estil clàssic amb la llinda lleugerament corbada, unes pilastres toscanes adossades als muntants, un entaulament, un frontó triangular amb una fornícula amb la imatge del patró en el timpà, i un òcul sota un gran frontó triangular de pedra fosca que corona l'edifici. El mur presenta un arrebossat pintat de color groguenc amb carreus visibles a les cantoneres.
Unes restes d'una església romànica anterior, segle XII, són visibles avui a la banda de tramuntana properes a l'actual capçalera i consten d'un mur de carreus ben escairats de pedra grisa amb una finestra rectangular i, al damunt, un bell rosetó atrompetat i calat.
Dimensions: 22'66 x 9'07 x 13'50 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; la cúpula al creuer arriba als 19'46 metres i el transsepte en fa 17'50 x 9'33 x 13'50; el segon transsepte, més estret, té una amplada de 2'72 metres.
Guarda una pica baptismal monolítica sobre un peu cilíndric, tots dos recuperats en unes recents obres; no presenten cap dibuix sinó una superfície poc polida; fa 85 centímetres de diàmetre a la boca i té un gruix de 8 centímetres; el conjunt arriba als 90 centímetres d'alçada.
Campanar neoclàssic del 1792. Té un primer alt cos de planta quadrada (3'98 x 3'98 m) ornat amb motllures que el separen d'un segon cos aixamfranat amb la cel·la oberta amb quatre finestres d'arc de mig punt flanquejades per pilastres toscanes; hi penja alguna campana. Està coronat per una motllura i una torrella vuitavada amb finestres d'arc de mig punt, una a cada costat, flanquejades per pilastres, amb una cornisa i una teulada piramidal. Els seus murs estan arrebossats amb carreus a les cantoneres. Un rellotge d'esfera es troba al capdamunt del primer cos quadrat. Per l'interior, una escala del tipus normal a Catalunya, sobre voltes i arrapada als murs, permet accedir a la cel·la.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al sud-oest del frontis encarat a migjorn.
Alçada: 28'64 metres.
Esveltesa: 7,2
Protecció Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) IPA-2186
Autor
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (21-08-2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (05-11-2007)
 • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorTítolData
  ESPINÀS, Josep MariaLa curiosa autoridad de las campanas2018
  10 Fotos
  Editor de la fitxa ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc
  Actualització 10-08-2015


 • Fitxa reduïda (PDF)
 • FIGUEROLA DEL CAMP: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2024)
  campaners@hotmail.com
  Actualització: 12-07-2024
  Convertir a PDF

  Connectats: 26 Visitants: 26 Usuaris: 0