Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Jaume - ELS GARIDELLS (CATALUNYA)

(Referència: 6302)


Alçada del campanar 21.98
Descripció Altitud: 115 metres.
Església del segle XIX d'aires classicistes. Consta d'una nau rectangular de cinc trams coberta amb una volta de llunetes sobre de quatre arcs torals de mig punt, i de dos passadissos laterals amb els trams coberts de voltes bufades; queden separats de la nau per arcs formers de mig punt damunt pilars rectangulars; unes pilastres toscanes hi estan adossades. El cor als peus descansa en un arc carpanell i d'una volta bufada damunt un cancell digne. El frontis té un portal rectangular amb marc estriat, un òcul motllurat a mitja alçada i una cornisa angular al centre i horitzontal als laterals amb motllures i estries; unes pilastres i uns plafons en relleu escàs decoren els laterals del frontis i la base del campanar; està arrebossat i pintat en color crema; els murs laterals han estat emblanquinats.
Dimensions: 22'20 x 5'99 x 7'09 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total formada per la nau central i els dos passadissos fa 9'65 metres.
Campanar coetani del temple. Té planta rectangular (3'25 x 3'90 m); està bastit amb murs arrebossats i pintats com el frontis i amb carreus d'un to fosc en relleu a les cantoneres; sobresurt del cos lateral dret de l'església i se'n separa amb una motllura que és la prolongació de la cornisa de l'església. En aquest cos que sobresurt per damunt de la teulada del temple s'hi ubica la cel·la a la part superior: està oberta amb finestres d'arc de mig punt, una a cada cara; queda coronada per una cornisa motllurada amb una aparent barana amb merlets esglaonats i una agulla piramidal quadrangular de rajoles negres barrejades amb altres de blau fosc. Una escala estreta amb graons de maó i marge de fusta va de paret a un pilar central fins arribar a la cel·la; hi pengen dues campanes, una de gran i l'altra mitjana; el buit interior de l'agulla cobreix la cel·la.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle al nord-est del frontis encarat a llevant.
Alçada: 21'98 metres.
Esveltesa: 5,6
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA: 7959
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (06-06-2002)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (09-08-2012)
 • Bibliografia (Es pot ordenar per qualsevol dels camps)

  AutorsTítolData
  LIÑÁN, GemmaNo toquem ni quarts ni hores2016
  5 Fotos
  Editor ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc
  Actualització 10-08-2015


 • ELS GARIDELLS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 19-05-2022
  Convertir a PDF