Inventari de Campanes

Santa Maria de les Pobles - AIGUAMÚRCIA (CATALUNYA)

(Referència: 6315)

Descripció Altitud: 440 metres. Municipi d'Aiguamúrcia
Església aixecada el 1920. Consta d'una nau amb el presbiteri poligonal de cinc costats; està acompanyada de capelles laterals unides per passos en arc de mig punt que li donen aspecte de molta amplitud. Està dividida en cinc trams; un és l'atri separat de la nau per un mur; està coberta per un sostre horitzontal en blanc; té molta il·luminació pel fet de tenir grans òculs en la part alta del murs laterals per damunt de les capelles. El cor amb barana de fusta està situat sobre l'atri i descansa en el seu mur i en un embigat. El frontis a ponent té un portal en arc de mig punt dovellat damunt dels muntants carreuats, tots en pedra gris clar i amb un guardapols que es prolonga per la façana com una motllura horitzontal; al damunt de tot, sota la minsa cornisa angular, s'hi obre un finestral en arc de mig punt amb bordó sobre d'impostes discretes. Dues pilastres recorren de dalt a baix les cantoneres de la zona central un pèl més avançada que els laterals. Els seus murs són de maçoneria vermellenca amb un sòcol arrebossat de ciment a tots ells de 1'19 metres d'alt i 0'10 metres de gruix.
Dimensions: 28'88 x 8'24 x 9'60 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de les capelles laterals fa 16'70 metres.
Campanar inacabat simplement funcional, coetani del temple. Té un primer alt cos de planta rectangular (4'65 x 5'30 m) i un segon on s'hi ubica la cel·la que té les cantoneres de maó ressaltades a manera de lesenes. La cel·la resta sense cobrir tot i que hi figuren les quatre finestres en arc de mig punt, una a cada cara, amb baranes de maó; hi pengen dues campanes, una de petita i l'altra mitjana. Està bastit amb murs de maçoneria vermellenca només oberts per unes finestres baixes, una al mur frontal i l'altra al posterior. Es pot accedir al cim per una escala des del cantó esquerre de l'atri; puja sobre voltes catalanes amb graons d'obra, arrapada als murs de paredat i amb una barana senzilla de fusta; deixa un ull central; l'últim tram de vuit graons cal pujar-los per una escala de mà de fusta. Se surt a la cel·la per una porta dins d'un petit edicle.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al nord-oest del frontis encarat a ponent.
Alçada: 20'46 metres
Esveltesa: 3,8
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA: 2086
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (26-10-2002)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (05-07-2012)
 • 13 Fotos
  Editor LLOP i BAYO, Francesc
  Actualització 23-01-2015


 • AIGUAMÚRCIA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 15-06-2021
  Convertir a PDF