Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Magdalena - EL PONT D'ARMENTERA (CATALUNYA)

(Referència: 6316)


Alçada del campanar 24.98
Descripció Altitud: 349 metres.
Església del segle XVII aixecada aprofitant elements d'una anterior del 1343 de la que se'n conserven força elements. Consta de tres naus de quatre trams, un d'ells amb el cor; la volta de la central és de canó apuntat, les laterals tenen voltes ogivals; les de l'esquerra són estrellades; estan separades de la central per arcs formers de mig punt damunt de pilars quadrats; la capçalera és recta. El cor amb una barana de balustres de fusta descansa en un arc rebaixat de maó vist. El portal està situat al mur lateral orientat a migjorn; té un arc de mig punt dovellat amb grans peces de pedra blanca, bordó i impostes a base de simples motllures que descansen en muntants carreuats. Els murs estan arrebossats i pintats de blanc i té carreus a les cantoneres.
Dimensions: 21'06 x 5'84 x 7'45 metres de llargada, amplada i alçada; l'amplada total de les tres naus en fa 15'02.
Guarda a l'altar major un retaule barroc de talla policromada del 1702 anomenat "de les ulleres" perquè en ell, i en algun altre, també tarragoní, l'autor anònim hi fa sortir un personatge amb ulleres negres; també conserva un Santcrist de noguera, còpia feta el 1939 per F. Coscolla d'una imatge antiga perduda en la guerra civil; i l'escultura de la patrona, còpia de l'original que també va ser destruïda en l'ensulsiada del 1936.
Campanar coetani del temple. Té planta gairebé quadrada (4'05 x 4'50 m) i està coronat per una cornisa motllurada i un terrat amb barana calada; al damunt d'ell hi ha una torrella quadrada amb els caires aixamfranats oberta amb una finestra d'arc de mig punt a cada cara, una cornisa amb pilars als angles i uns arcs apuntats units al centre i un pinacle al cim. La cel·la queda oberta amb quatre finestres d'arc de mig punt amb marc de carreus, una a cada cara; la de llevant arrenca de mes a baix que les altres. Els seus murs, com els del temple, estan arrebossats i emblanquinats i tenen les cantoneres amb carreus de pedra clara.
Per una porta oberta tot just entrant al temple a l'esquerra es troba una estreta escala d'obra que gira aviat cap a la dreta fins a sortir sobre les golfes; aquestes són àmplies, ben il·luminades i cobertes a força alçada per una teulada a dos vessants damunt grans encavallades, tres de fusta i tres de formigó; al fons a la dreta hi ha una altra porta que dóna a la cel·la del campanar. Hi pengen dues campanes, una de gran i una altra de mitjana. Al seu sostre s'hi obre una trapa que permet accedir al terrat si es compte amb una escala de mà alta que permeti arribar-hi.
Situació: damunt l'ala meridional del temple fent angle al sud-est de la capçalera encarada a llevant.
Alçada: 24'98 metres.
Esveltesa: 5,5
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA: 2309
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (28-08-2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (28-09-2002)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (05-07-2012)
 • 9 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 11-08-2015


 • EL PONT D'ARMENTERA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 25-01-2021
  Convertir a PDF