Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Vicenç - LLANÇÀ (CATALUNYA)

(Referència: 6363)


Descripció Altitud: 6 metres.
Església neoclàssica aixecada en el segle XVIII i acabada segurament en la data de 1760 que figura gravada en la fornícula del frontis. Consta d'una nau de sis trams coberta per una volta de llunetes i acompanyada de capelles laterals amb voltes d'aresta; la capçalera és recta per fora i poligonal de cinc costats irregulars per l'interior. El cor als peus amb una barana de balustres de pedra descansa en un arc carpanell i una volta bufada sobre el cancell; queda prolongat pels laterals amb sis tribunes per banda obertes en els passadissos que es troben sobre les capelles; una d'aquestes tribunes queda oberta en el mateix presbiteri.
El frontis té una gran portalada barroca amb el portal en arc de mig punt filetejat sobre impostes; unes robustes columnes de capitell jònic flanquegen els muntants i sostenen un entaulament truncat amb una cornisa destacada i corbada; al seu damunt, una fornícula inclou una imatge rodejada de pilastres i volutes i d'un entaulament mixtilini coronat per tres pinacles de bola al cim adossats al mur. Una rosassa amb marc de pedra blanca es troba a la part alta i una minsa cornisa amb curvatura convexa amaga la teulada de dos vessants també lleugerament corbada. Dos robustos contraforts perpendiculars al mur del frontis es troben apuntalant les seves cantoneres; una escalinata amb elegant balustrada dóna accés a l'entrada des del nivell força inferior de la plaça. El frontis està arrebossat i pintat d'un color blanc cremós; la resta dels murs tenen paraments de paredat de pedra barrejada clara i negrosa.
Dimensions: 38'17 x 10'21 x 19'35 metres de llargada, amplada i alçada respectivament; l'amplada des del fons de les capelles laterals fa 19'25 metres; la llargada inclou el cancell que, ell sol té 4'17 metres de fondària.
Campanar aixecat entre el 1914 i el 1915 pels mestres d'obres Masdéu i Salvat. Té un primer alt cos de planta gairebé quadrada (4'60 x 4'33 m) de base atalussada i un de segon vuitavat; al seu damunt s'aixeca una torrella moderna que constitueix la cel·la; els seus vuit finestrals, un a cada cara, són d'arc de mig punt i tenen baranes de balustres; hi pengen quatre campanes; una motllura composta sota finestrals la separa d'un breu cos octagonal; està coronada per una cornisa motllurada i un pavelló acabat en cúpula coberta de rajola verd fosc i caires crestats; queda obert amb vuit finestres amb balustrada; Els seus murs tenen els paraments arrebossats i pintats com el frontis i les cantoneres reforçades amb carreus de pedra blanca; un gran contrafort en posició perpendicular al mur lateral reforça la base i el mur del frontis al mateix temps.
Una escala que va de paret a paret i sobre voltes té l'inici en el nivell de l'església i deixa un ull central prismàtic tancat per envans; cap a la meitat es converteix en escala de cargol dins d'un cilindre molt estret i amb graons i murs d'obra que puja per la banda de llevant fins arribar a la cel·la; segueix fins a la terrassa on dóna accés al pavelló.
Situació: damunt l'ala dreta del temple fent angle al nord-est del frontis encarat a llevant.
Alçada: 34'21 metres des del terra de la plaça on s'aixeca.
Esveltesa: 7,4
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA: 19797
Autor
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (04-08-2009)
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (30-03-2011)
  • 11 Fotos

    Fitxes de les campanes

    Editor de la fitxa CIURANA I ABELLÍ, Blai
    Actualització 05-07-2023

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Cel·la de campanesCampana 3
    Cel·la de campanesCampana 2
    Cel·la de campanesCampana 1

  • Fitxa reduïda (PDF)
  • LLANÇÀ: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 25-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 93 Visitants: 93 Usuaris: 0