Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Pere Apòstol - NAVATA (CATALUNYA)

(Referència: 6369)


Descripció Altitud: 145 metres.
Església barroca amb elements goticitzants aixecada entre el 1636 i el 1684; fou reformada al XVIII; a la llinda del portal hi ha la data de 1746. Consta d'una nau de quatre trams coberta amb una volta de creueria sobre quatre arcs torals rebaixats; va acompanyada de quatre capelles per banda i per un cor sobre d'un arc carpanell i d'una volta de creueria; està capçada per un absis sobrealçat semicircular per l'exterior i poligonal per l'interior. El frontis de carreus marronosos ben escairats, regulars i alineats té una portalada classicitzant de pedra blanca, amb decoració barroca. El portal rectangular està flanquejat per pilastres toscanes adossades als muntants, per un entaulament i un frontó sinuós truncat que deixa espai per una fornícula amb la imatge del patró; està rodejada de pinacles amb bola adossats al mur. Una rosassa motllurada amb marc blanc es troba a mitja alçada; el mur frontal acaba horitzontalment sense cap cornisa i amaga la teulada de doble vessant. Els murs laterals tenen paraments de paredat de color lleugerament groguenc i robustos contraforts entre els quals, a bona alçada, apareixen finestrals atrompetats en arc de mig punt.
Guarda una bona col·lecció de pintures murals barroques, tant en l'altar major com a les capelles laterals, ben conservades, obrades per tres pintors diferents de nom desconegut.
Campanar barroc. Té un primer alt cos de planta quadrada (5'10 x 5'10 m); el segon és vuitavat; en ell s'hi ubica la cel·la oberta amb finestrals d'arc apuntat, un a cada cara alterna; hi penja alguna campana; està ornada amb dues motllures al dessota, la inferior amb gàrgoles als angles; una més es troba a l'arrencada dels arcs; està coronada per una cornisa motllurada amb gàrgoles i per un terrat amb balustrada; al seu damunt s'aixequen quatre pilars inclinats units al centre amb un pinacle de bola al cim. Una escala de pedra que va de paret a paret puja fins a la cel·la.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al nord-oest del frontis orientat a ponent.
Alçada: 29'59 metres.
Esveltesa: 5,8
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA: 19909
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (30-03-2011)
 • 5 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 30-01-2015


 • NAVATA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 24-10-2020
  Convertir a PDF