Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria de les Neus - EL PORT DE LA SELVA (CATALUNYA)

(Referència: 6377)


Descripció Altitud:12 metres.
Església d'aires barrocs aixecada entre el 1744 al 1779, ampliada el 1890 i engrandida amb un absis nou de maó vist de planta poligonal de tres costats entre el 1970 i el 1975. Consta d'una nau de quatre trams coberts amb una volta de llunetes sobre quatre arcs torals; està acompanyada de capelles laterals entre els contraforts i per un transsepte; té cor i cancell. El frontis i els murs exteriors apareixen arrebossats i pintats de blanc intens. En la façana principal hi ha obert un portal, més aviat petit, d'arc rebaixat emmarcat per dovelles i carreus de pedra blanca; en canvi és proporcionalment força més gran la rosassa octagonal motllurada i atrompetada que es veu a mitja alçada; queda coronat aquest frontis per una fina cornisa sinuosa i mixtilínia de pedra grisa amb creu al cim d'un pinyó central. Els murs laterals mostren paraments de llosa i paredat.
Dimensions de la nau: 37'60 metres de llargada per 10 d'amplada; el transsepte en fa 20 de llargada.
Guarda una imatge gòtica de Sant Pere del segle XV procedent del monestir de Sant Pere de Rodes, i un Santcrist de ferro, modern, d'un escultor grec resident a la localitat de nom Kontos.
Campanar merament funcional. Té planta gairebé quadrada (5'95 x 5'58 m) i està coronat per una fina cornisa de pedra grisenca i un terrat amb barana de merlets arrodonits i, al seu damunt, quatre arcs apuntats en diagonal i encreuats. En els seus murs emblanquinats destaca la cornisa fosca. La cel·la queda oberta per finestres d'arc de mig punt, una a cada cara; hi pengen algunes campanes; al dessota de la finestra frontal hi ha un rellotge d'esfera.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al nord-oest del frontis encarat a ponent.
Alçada: 30'32 metres.
Esveltesa: 5,1
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA: 19997
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (31-03-2011)
 • 4 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 30-01-2015


 • EL PORT DE LA SELVA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 26-10-2020
  Convertir a PDF