Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Miquel - SANT MIQUEL DE FLUVIÀ (CATALUNYA)

(Referència: 6384)


Descripció Altitud: 28 metres.
Església romànica de finals segle XI que formava part d'un monestir avui desaparegut. Consta de tres naus de quatre trams (un d'ells amb el cor gòtic) més un pel transsepte cobert amb una volta de canó més baixa que la central; sobresurt pels costats del temple; el creuer se sosté sobre quatre arcs de mig punt que reposen en semi-columnes adossades a pilars. La nau central està coberta amb una volta de canó en el tram proper a l'absis i de canó apuntat en els altres; descansa en arcs torals. Les naus laterals tenen volta de quart de canó i són més baixes que el transsepte. Estan separades de la central per robustos pilars rectangulars amb semi-columnes adossades que sostenen els arcs formers i els torals. Just a la dreta de l'entrada, una escala de pedra picada arrapada al mur lateral puja fins al cor que té una barana de fusta.
Les columnes que figuren en l'interior estan capçades per bells capitells, en total setze. Formen un dels molts tresors que conté aquest temple. Semblen d'un mateix autor i es poden datar del temps inicial de la construcció, el segle XI.
La capçalera està formada per tres absis semicirculars, el central sobrealçat i allargat per un tram, externament coronat de merlets; la part baixa romànica presenta una decoració d'arcs cecs i lesenes, amb mènsules decorades amb relleus que representen cares i, a mitja alçada, unes finestres amb columnetes als muntants; els seus paraments són de carreus petits, irregulars disposats en filades ordenades en la part romànica; la que es troba al damunt després de sobrealçar-se presenta paraments de paredat; per l'interior té cinc arcs en relleu damunt columnetes adossades; tres finestretes queden obertes en la zona central. Els murs laterals foren sobre-elevats amb paraments de paredat i fortificats amb merlets, igualment l'absis central i el campanar, segurament al segle XIV.
El portal rectangular obert en la façana principal és, com dita façana, gòtico-renaixentista del 1532; el seu mur queda molt erosionat. El portal està recobert amb dos arcs en degradació apuntats sobre mènsules i de la llinda; deixen el timpà nu; més amunt hi apareix un òcul a mitja alçada, un matacà al cim i una fina cornisa horitzontal. Del mateix temps és un cor gòtic que descansa en un arc ogival i una volta de creueria. A banda i banda del portal hi ha dues estretes finestres que són romàniques. Els carreus amb què es bastí el temple són de pedra arenosa de color tirant a torrat, més aviat petits, ben escairats i alineats; excepcionalment els carreus del petit absis de la dreta són força grans.
Dimensions: 27'30 x 6'05 x 11'83 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total, incloses les tres naus, fa 13 metres de mitjana en el punt central; la planta és lleugerament irregular, més estreta als peus que a la capçalera, amb una diferència d'un metre; el transsepte en fa 17'25 x 5'32 x 8'45.
Guarda dos capitells tardo-romànics molt senzills procedents del claustre; una pica baptismal monolítica sense decoració d'època alt medieval; una pica beneitera tardogòtica, amb decoració quadrilobulada, probablement del segle XVI; una imatge d'alabastre policromat de Maria amb el Nen del segle XV de prop de 77 centímetres d'alçada.
Campanar romànic del segle XII, exempt, separat un metre del cos del temple; se'l va unir al segle XV al mur nord del transsepte mitjançant uns murs.Té planta rectangular (8'70 x 8'00 m) amb murs de dos metres de gruix; està dividit en tres pisos separats per decoració llombarda (fris de dents de serra, arcuacions cegues i amb lesenes), sobre un alt basament; fou sobrealçat i fortificat cap a finals de l'Edat Mitjana amb terrat amb barana de merlets; té finestres romàniques d'arc de mig punt a cada pis, una a cada cara, als dos últims amb finestres geminades; sense obertures, no obstant, al mur meridional. El seu interior està dividit en pisos de fusta sobre arcs diafragma i bigues. Els seus murs són de carreus ben escairats. Una escala de ferro fent ziga-zaga puja pel seu interior a partir del segon pis; a la part baixa n'hi té una de cargol de pedra. S'hi entra per una porta a la seva base que es troba dins d'un curt passatge entre els dos murs que uneixen el cloquer amb el transsepte.
Situació: exempt, a un metre del braç septentrional del transsepte.
Alçada: 28'79 metres.
Esveltesa: 3,3
Protecció Bé cultural d'interès nacional
Tipus: Monument històric
Identificador: BCIN: 202-MH-ZA
BIC: RI-51-0000563
IPA: 219
Autor
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (14-05-2009)
  • 12 Fotos
    Editor de la fitxa DALMAU i ARGEMIR, Delfí
    Actualització 30-01-2015


  • Fitxa reduïda (PDF)
  • SANT MIQUEL DE FLUVIÀ: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 20-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 73 Visitants: 73 Usuaris: 0