Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria del Teulat - BARCELONA (CATALUNYA)

(Referència: 6442)


Alçada del campanar 36.29
Descripció Església aixecada entre el 1945 i el 1950. Consta d'una àmplia nau coberta per encavallades de formigó recobertes de fullola i un ric teginat que hi descansa; té un arc presbiteral de mig punt i la capçalera formada per un absis poligonal de cinc costats amb un cimbori octagonal al seu damunt; està completada amb un trifori, tribunes laterals i un cor sobre un embigat de fusta que se sosté sobre una gran biga horitzontal de formigó que descansa en dos pilars rectangulars, tot precedit per un ampli atri als peus de la nau i un altre de més reduït sobre l'entrada de la façana lateral. Al mur lateral del carrer Pujades hi ha obert un portal sota un porxo de tres arcs de mig punt, un alt finestral triforat i calat al damunt que recorre gairebé tota la façana i un òcul sota cornisa angular; els seus murs estan arrebossats. Al mur del frontis hi ha un altre porxo amb un gran arc de mig punt i una teulada de dos vessants; per sobre d'ella en el mur hi ha una rosassa calada i, sota la cornisa motllurada angular, dues finestretes d'arc de mig punt aparellades amb un escut heràldic al pilar mitjancer.
Dimensions: 36'67 x 18'00 x 20'01 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; la fondària de l'atri principal fa 3'08 metres i no està inclosa en la llargada de la nau.
Arquitecte: Marià Romaní, aparellador Joan Montaner i Segarra, mestre d'obres Joaquim Batlle.
Guarda unes pintures del teginat fetes per Eduard Lleonart, altres de Ferran Lleonart a l'antic baptisteri (1961), ambdós artistes del mateix Poblenou, i d'Alexandre Cirici i Pellicer en l'arc presbiteral; escultures de la Dolorosa de Flotats, de Santa Llúcia i de la imatge de Santa Maria a l'atri de Josep M. Camps i Arnau, i del Crist del Sagrat Cor i de Sant Joan de Josep Ricart.
Campanar de planta circular de 4'90 metres de diàmetre. La cel·la està oberta en quatre finestres encarades en creu d'arc de mig punt tapades per una gelosia tipus gàbia. Per coronament té una cornisa motllurada i un templet vuitavat amb finestrals d'arc de mig punt a cada cara i una teulada piramidal octagonal. Els seus murs són de carreus ben escairats en la seva base i de maó pel que fa a la part alta; avui es troben arrebossats i acolorits d'un to grisenc; algunes finestretes rectangulars estan obertes a diversos nivells. A l'interior, també circular, hi puja una escala de cargol, des del cor, arrapada als murs i amb graons de pedra artificial; la barana, d'obra, presenta un passamà de ceràmica vidriada.
Situació: mig inserit en l'angle format per la façana lateral del carrer Pujades i la principal del carrer Marià Aguiló encarada a migdia, al sud-oest del temple.
Alçada: 36'29 metres.
Esveltesa: 7,4
Protecció Sense protecció
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (2001)
 • 3 Fotos
  Editor ÁLVARO MUÑOZ, Mari Carmen; LLOP i BAYO, Francesc
  Actualització 31-07-2015


 • BARCELONA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 30-11-2021
  Convertir a PDF