Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Llorenç - ARGENÇOLA (CATALUNYA)

(Referència: 6489)


Alçada del campanar 21.12
Descripció Altitud: 768 metres.
Església neoclàssica acabada el 1891. Consta de tres naus de quatre trams, la central coberta amb una volta de llunetes sobre quatre arcs torals de mig punt i d'una imposta motllurada que recorre tot l'àmbit; els arcs es corresponen amb sengles pilastres rectangulars d'escàs relleu; les naus laterals estan cobertes per voltes d'aresta. Separen les naus tres pilars cruciformes per banda que sostenen els corresponents arcs formers de mig punt. Les voltes estan pintades d'un color groc pàl·lid. El cor als peus amb una barana de ferro forjat descansa en un gran arc de mig punt, incomplet i en una volta d'aresta. Uns alts finestrals il·luminen esplèndidament la nau; es troben damunt les laterals; n'hi ha dos d'oberts i un de cec a cada banda. La capçalera és recta.
En el frontis s'hi obre el portal dovellat en arc de mig punt i marc de pedra marronosa, una rosassa ho fa al seu damunt a mitja alçada; una motllura horitzontal amb denticles d'argila vermella separa la part superior del frontis del pinyó coronat per una minsa cornisa angular i un òcul el·líptic al seu centre, tots dos amb marc vermellós. Els murs són de carreus matussers, com els pilars, de colors clars vermellosos, tots ells disposats en filades més o menys regulars.
Dimensions: 19'25 x 6'57 x 9'65 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total de les tres naus arriba als 13'11 metres.
Campanar neoclàssic coetani del temple. Té un primer alt cos de planta gairebé quadrada (4'30 x 4'25 m); el segon és aixamfranat i està coronat per una cornisa motllurada sobre permòdols i amb un fris de dentells vermellosos al dessota i per un terrat amb balustrada; unes motllures se situen en el pas del primer al segons cos, a sota la cel·la, a l'arrencada dels arcs dels finestrals i a sota la cornisa. La cel·la queda oberta amb quatre finestral d'arc de mig punt, un a cada cara; hi penja alguna campana. Els seus murs són de carreus matussers, irregulars i petits de color grogós; a la base hi ha un altre tipus de carreus, grans i no massa ben escairats de color vermellós clar.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al nord-est de la capçalera que es troba encarada a llevant.
Alçada: 21'12 metres.
Esveltesa: 5
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-3925
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (05-10-2010)
 • 7 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 22-02-2015


 • ARGENÇOLA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 06-12-2021
  Convertir a PDF