Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria del Bruc - EL BRUC (CATALUNYA)

(Referència: 6494)


Alçada del campanar 15.3
Descripció Altitud: 452 metres.
Església del 1711 restaurada el 1958; encara conserva d'un temple primitiu un absis romànic del segle XI amb pintures murals romànic-gòtiques del 1300 i el seu petit campanar adjunt. Consta d'una nau de tres trams coberta amb una volta de canó sobre tres arcs torals de mig punt; el tram més proper a l'altar major és més ample i té un petit cimbori amb volta bufada; la capçalera és recta. El cor descansa en un arc carpanell i una volta d'aresta. Té dues capelles laterals per banda, una d'elles es correspon a l'absis romànic que sobresurt del mur lateral de llevant; està decorat externament amb arcuacions cegues i lesenes i el seu mur és de carreus matussers. Té els altres murs arrebossats i emblanquinats i, per l'interior, també pintats amb domini del blanc.
Dimensions: 24'66 x 4'95 x 7'49 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; la llargada inclou el 2'32 metres de fondària del cancell vidriat; l'amplada total des del fons de les capelles laterals arriba als 13 metres; el transsepte en fa 6'29 d'amplada i la seva llargada és igual a l'amplada total del temple; la cúpula bufada sobre el transsepte arriba als 12'68.
Guarda una imatge barroca, senzilla, de la Mare de Déu de la Font o del Roser i un retaule del 1627 dispers en plafons. Té un orgue modern.
Campanar romànic del segle XI fins a la base de la cel·la. Té un primer cos semicilíndric (perímetre: 11'08 m) al capdamunt del qual, ja en planta més o menys quadrada, s'hi obren finestres geminades d'arc de mig punt amb la columneta (mainell) de capitell mensuliforme, una a cada cara. El segon cos de poca alçada, modern, correspon a la cel·la de planta quadrada (2'50 x 2'50 m). Està coronat per una cornisa motllurada i per una agulla piramidal amb peces vidriades fent dibuixos geomètrics de colors verds i blancs i una bola al cim amb una petita creu metàl·lica. Els seus murs romànics són de carreus irregulars i toscos; el segon cos o cel·la els té de carreus mal picats; les finestres en arc de mig punt queden obertes a cada cara; hi pengen campanes.
Per una porta del costat meridional de l'absis s'accedeix a l'escala que puja per l'interior del campanar; es tracta d'una escala de cargol d'obra sense eix, arrapada a la paret, estreta i sobre voltes helicoïdals; arriba amb uns últims graons metàl·lics a l'estança de les primeres finestres; per una trapa oberta en el sostre horitzontal d'ella i amb una escala metàl·lica de pou (un eix metàl·lic robust fermat a la paret, mantenint-se'n lleugerament separat, i amb barrots horitzontals) s'arriba a la cel·la.
Situació: adossat a la façana lateral de llevant, al costat de l'absis romànic.
Alçada: 15'30 metres.
Esveltesa: 6,1
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-4049
Autor
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (2000)
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (26-06-2011)
  • Tocs i Campanes [Facebook.] (01-03-2014)
  • 13 Fotos

    Fitxes de les campanes

    Editor de la fitxa CIURANA I ABELLÍ, Blai
    Actualització 26-03-2023

    Campanes actuals

    LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetre (en cm)Pes
    Cel·la de campanesCampanaROSAS, MANUEL1951ca80296
    Cel·la de campanesMariaROSAS, MANUEL195185356

  • Fitxa reduïda (PDF)
  • EL BRUC: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 28-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 92 Visitants: 92 Usuaris: 0