Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Martí Bisbe - CARME (CATALUNYA)

(Referència: 6498)


Alçada del campanar 19
Descripció Altitud: 331 metres.
Església aixecada en estil barroc entre el 1743 i el 1748; s'hi seguiren fent obres fins el 1803. Consta d'una nau de cinc trams, un d'ells és el transsepte; en el dels peus s'hi troba el cor amb barana de fusta que descansa en un arc rebaixat i una volta de llunetes baixa. La nau està coberta per una volta de canó amb llunetes sobre quatre arcs torals de mig punt; l'acompanyen unes capelles laterals obertes amb arcs de punt rodó; l'absis és recte; al seu darrera s'hi troba el cambril amb la imatge de la Mare de Déu. Un frontis de maçoneria digne té un portal rectangular amb marc de pedra carreuada blanca; a la llinda hi figura la data de consagració i un relleu amb l'escena de sant Martí repartint-se la capa amb un pobre; un òcul atrompetat es troba en la part alta i, per coronament, una cornisa angular amb teules sobreposades. Els seus murs són de maçoneria de pedra tosca.
Dimensions: 28'10 x 6'66 x 12'44 metres de llargada, amplada i alçada respectivament; el transsepte en fa 12'55 x 6'62 x 10'29; en el creuer hi ha una cúpula rebaixada sobre petxines; té forma de casquet esfèric; fa una alçada de 12'28 metres.
Guarda una pica baptismal romànica que fa 0'69 metres de boca i 0'87 d'alçada; conserva dues taules del retaule barroc de Santa Càndia procedent del poble d'Orpí.
Campanar barroc coetani del temple. Té un primer cos de planta quadrada (2'65 x 2'65 m); en un de segon octagonal s'hi ubica la cel·la; està coronat per una cornisa i un terrat amb balustrada. Una motllura bossellada destacada es troba a la base de la cel·la i una altra de senzilla al capdamunt del primer cos; l'esfera d'un rellotge queda entre les citades motllures en la cara frontal; sobre finestrals n'hi ha una altra de senzilla. Els seus murs són de maçoneria amb carreus a cantoneres de pedra lleugerament marronosa en el seu primer alt cos i de carreus petits ben escairats i alineats al segon. La cel·la està oberta amb quatre finestrals d'arc de mig punt, un a cada costat altern; hi pengen campanes, una de mitjana de nom Carme-Josefa-Martina (la-sol)i dues de petites; una nova campana, avui (2014) encara a la nau, està a punt de ser instal·lada a la cel·la; obrada per Campanes Carvajal, porta el nom d'Eulàlia-Manuela-Maria; és apadrinada per Francesc Valls, el campaner, i la seva muller. Encara una altra campana petita (Maria Cinta) es troba a l'altar lateral dedicat a la Mare de Déu de Collbàs; fou retirada de l'ermita d'aquest nom pel perill de sostracció.
Entrant al temple a l'esquerra es passa al campanar; una escala estreta amb graons d'obra i marge de fusta puja sobre voltes catalanes tot deixant un ull d'escala tancat per envans; cap a la meitat l'ull queda obert i l'escala es fa més estreta i es converteix en una de cargol fins arribar a la cel·la. Per accedir al terrat hi ha una escala de fusta que dóna a una obertura feta a la volta esfèrica de cobertura.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle amb el frontis.
Alçada: 19'00 metres.
Esveltesa: 7,1
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-5593
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (23-09-2014)
 • 12 Fotos

  Fitxes de totes les campanes

  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 24-02-2015

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaFonedorAny fosaDiàmetrePes
  Sala de campanesCampana (1)MESTRES, MANUEL (BARCELONA)1940ca3016
  Sala de campanesEulàlia-Manuela-Maria (2)PORTILLA, HERMANOS (GAJANO)20144037
  Sala de campanesCampana (3)MESTRES, MANUEL (BARCELONA)1940ca5072
  Sala de campanesCarme-Josefa-Martina (4)MESTRES, MANUEL (BARCELONA)1940ca70199

 • CARME: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 06-12-2021
  Convertir a PDF