Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria - COPONS (CATALUNYA)

(Referència: 6506)


Alçada del campanar 31
Descripció Altitud: 432 metres.
Església barroca aixecada en el segle XVIII. Consta d'una nau de quatre trams coberts amb voltes de llunetes damunt quatre arcs torals de mig punt; una imposta motllurada recorre tota la nau sota la volta i, en correspondència amb els arcs torals, unes pilastres rectangulars d'escàs relleu baixen fins al terra. La capçalera és recta i el presbiteri està cobert per un quart d'esfera amb aspecte de petxina que pren aquesta forma per unes raconeres en forma de petxina també que ajuden a fer la sensació d'un absis semicircular. Unes capelles laterals tenen unes tribunes al seu damunt que estan obertes per balcons de barana metàl·lica. Un cor als peus amb una barana de fusta descansa sobre un arc carpanell i un pis horitzontal.
El frontis té una portalada barroca amb un portal en arc de mig punt amb l'intradós i els muntants encoixinats; unes pilastres toscanes el flanquegen i aparenten sostenir un entaulament truncat i una cornisa fent arc al centre deixant el timpà nu; hi consta la data del 1754. Un òcul motllurat i atrompetat s'obre a mitja alçada; per coronament té una cornisa amb una curvatura lleugerament convexa al centre i amb les ales còncaves amb un modest pinacle al cim. La curvatura es correspon amb la que fa la teulada de dos vessants que cobreix el temple. Els seus murs són de maçoneria amb un arrebossat pintat de blanc d'aspecte recent només al frontis. Una gran escalinata dóna accés a l'entrada situada en un elevat nivell respecte de la placeta frontal i carrers circumdants.
Dimensions: 26'50 x 8'16 x 13'50 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de les capelles laterals arriba als 14'39 metres.
Campanar barroc coetani del temple. Té un primer alt cos de planta gairebé quadrada (5'75 x 5'35 m); el segon octagonal està coronat per una cornisa motllurada i un terrat amb balustrada i vuit pinacles, un a cada angle; una motllura separa els dos cossos. La cel·la està oberta amb finestres d'arc de mig punt, una a cada cara, amb el marc i l'ampit lleugerament destacats; té una motllura a la seva base i una altra sota cornisa. Els seus murs, de dalt a baix, mostren paraments de maçoneria amb carreus a les cantoneres; la part frontal, sota la cel·la, avui queda arrebossada i pintada com la resta del frontis.
Per l'interior hi puja una escala d'obra arrapada als murs que deixa un petit ull central; a la cel·la s'hi accedeix a través d'una trapa; està coberta per una volta semiesfèrica i, al seu centre, hi ha una altra petita trapa que permet accedir al terrat amb una escala de ferro inclinada que descansa en el pis.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al sud-oest del frontis encarat a migdia.
Alçada: 31'00 metres.
Esveltesa: 5,4
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-5629
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (05-05-2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (05-10-2010)
 • 9 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 25-02-2015


 • COPONS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 29-01-2022
  Convertir a PDF