Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Pere - JORBA (CATALUNYA)

(Referència: 6516)


Alçada del campanar 22.9
Descripció Altitud: 399 metres.
Església aixecada en gòtic tardà entre el 1551 i el 1558. Consta d'una nau de quatre trams, un d'ells amb el cor, coberta amb voltes de creueria i capçada per un absis poligonal de cinc costats desiguals amb una volta de creueria estrellada de quatre claus de volta i plements de petxina. El frontis queda obert amb un portal rectangular recobert per un arc conopial que descansa sobre mènsules decorades amb relleus; l'ampla llinda té un cercle en relleu al centre i damunt d'ella el timpà queda nu. A mitja alçada s'hi troba una rosassa calada i atrompetada; per coronament, una cornisa motllurada horitzontal amb dues gàrgoles amb rostres d'animals situades prop de les cantoneres; quatre finestres rectangulars al seu dessota mateix serveixen per ventilar les golfes. Els seus murs són de petits carreus irregulars en pedra procedent del pla del Magre i disposats en filades regulars.
Dimensions: 18'00 x 6'45 x 8'80 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total comptada des del fons de les capelles laterals fa 10'42 metres.
Arquitecte: mestre de cases Joan Gibert, de Bellpuig.
Campanar renaixentista auster coetani del temple. Té planta gairebé quadrada (5'00 x 4'70 m) i està coronat per una minsa cornisa amb petites gàrgoles als angles i un terrat amb barana d'obra. La cel·la queda oberta amb una finestra d'arc de mig punt a cada cara; hi penja alguna campana. Un rellotge d'esfera es troba en l'ull de la finestra que dóna al sud. Els seus murs són de carreus petits i irregulars idèntics als del temple. Per l'interior hi puja una escala de cargol d'obra; en arribar sota la cel·la una trapa hi dóna accés.
Situació: angle sud-oest del frontis encarat a migdia, lleugerament endarrerit respecte del frontis.
Alçada: 22'90 metres
Esveltesa: 4,5
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-5817
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (05-10-2010)
 • 3 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 03-03-2015


 • JORBA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 30-11-2021
  Convertir a PDF