Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria - MONTMANEU (CATALUNYA)

(Referència: 6520)


Alçada del campanar 25.65
Descripció Altitud: 709 metres.
Església bastida al segle XVI amb murs carreuats de peces petites, irregulars i matusseres en pedra gris clara del país. Consta d'una nau de tres trams coberts amb voltes de llunetes sobre una imposta motllurada que recorre tot l'àmbit i damunt tres arcs torals de mig punt que es corresponen amb pilastres que arriben fins al terra. Està capçada per un absis rectangular fondo. Dues capelles queden obertes a cada banda. Un cor als peus amb una barana calada de fantasia i d'obra pintada de blanc descansa en un arc carpanell i que fa un joc d'angles rectes en la seva part superior; té una gran rosassa atrompetada a la seva part alta. Una cornisa motllurada ressegueix tots els murs; a la façana principal és una simple motllura que ressegueix el mur horitzontalment i que amaga una teulada de dos vessants sobre l'edifici; sota d'ella s'hi veuen dues gàrgoles figuratives gòtiques.
Dimensions: 20'50 x 5'88 x 10'21 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de les capelles laterals arriba fins als 10'78 metres.
Campanar merament funcional coetani del temple. Té planta quadrada (4'20 x 4'20 m) i està coronat per una minsa cornisa i una agulla piramidal recoberta de peces gris fosc i amb els careners modestament ressaltats. La cel·la queda oberta amb finestres d'arc de mig punt, rebaixat en algun cas, una a cada cara; hi té una campana. Els seus murs són de carreus petits ben escairats; unes motllures simples es troben sota el pis de les campanes i en l'arrencada dels arcs de les finestres; sense més ornaments presenta un cos completament nu però ben digne.
Per l'interior hi puja una escala d'obra, força vella, arrapada als murs i sobre voltes catalanes; per entrar a la cel·la cal passar per una trapa avui ben closa per una sòlida tapa metàl·lica.
Situació: angle al sud-est del frontis orientat a llevant.
Alçada: 25'65 metres.
Esveltesa: 6,1
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-5878
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (12-05-2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (05-10-2010)
 • 6 Fotos
  Editor CIURANA i ABELLÍ, Blai
  Actualització 27-11-2020


 • MONTMANEU: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 23-01-2022
  Convertir a PDF