Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria - PIERA (CATALUNYA)

(Referència: 6525)

Alçada del campanar 26
Descripció Altitud: 273 metres.
Església amb restes romàniques dels segles XI i XII i gòtiques del XIII; fou ampliada amb un transsepte i capelles als seus braços i amb dues portalades als segles XVII i XVIII. Consta d'una nau de cinc trams coberta amb una volta apuntada sobre dos arcs torals apuntats i d'una imposta que recorre tota la seva base; té un transsepte, una cúpula al creuer sobre trompes i la capçalera recta. Els seus murs per l'interior, com per fora, mostren paraments de carreus mitjans mig picats per l'exterior, escairats matusserament, ben alineats i encaixats. El llarg transsepte modern té capelles als extrems dels seus braços on hi estan ubicats sengles cambrils; una cúpula, també, a la capella del Roser a l'extrem esquerra del transsepte, amb un absis semicircular i una absidiola, ambdós de maó vist per l'exterior i arrebossat i pintat de blanc per dins.
El mur del frontis és de carreus mitjans ben alineats i encaixats tot i estar picats de manera matussera; la resta de murs presenten paraments de carreus més petits. Situat al mur de migdia s'hi troba un portal; te un arc de mig punt amb austera decoració barroca a base de pilastres als muntants, un senzill entaulament i un timpà heràldic amb tres pinacles de bola adossats al mur en els punts extrems. El portal principal està obert als peus de la nau, avui transformat amb aspecte modernista a base d'un gran arc de mig punt ultrapassat dovellat i motllurat sobre impostes amb peces de pedra grisa ben tallada i afinada.
Dimensions: 30'67 x 8'93 x 10'19 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de les capelles laterals fa 13'27 metres; la cúpula al creuer arriba als 16'56; el transsepte en fa 36'45 x 11'80 x 9'74; l'amplada és la màxima, però en el punt del creuer només en fa 2'98; el cambril té una fondària de 3'96.
Campanar barroc tardà del 1819. Té un primer cos de planta quadrada (5'00 x 5'00 m); el segon és octagonal i està coronat amb una cornisa motllurada i una coberta gairebé plana; diverses motllures el divideixen en pisos. Els seus murs són de carreus. La cel·la està oberta per finestres d'arc de mig punt, una en cada cara, alternades les obertes i les cegues; hi penja alguna campana.
Situació: a l'angle nord-est, tocant a la capçalera.
Alçada: 26'00 metres.
Esveltesa: 5,2
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-5573
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (2001)
 • 1 Fotos
  Editor LLOP i BAYO, Francesc
  Actualització 03-03-2015


 • PIERA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 12-04-2021
  Convertir a PDF