Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Andreu - PUJALT (CATALUNYA)

(Referència: 6528)

Alçada del campanar 20.8
Descripció Altitud: 775 metres.
Església romànica molt modificada cap al segle XVIII. Consta d'una nau amb capçalera recta coberta amb una volta de canó lleugerament apuntat; l'acompanyen unes capelles laterals, una d'elles, al cantó de llevant, queda oberta per un gran arc apuntat prolongat com a volta. Té el cor sobre un arc carpanell i una volta de creueria. Els seus murs són de carreus petits i matussers de pedra blanquinosa segarrenca; per l'interior estan totalment arrebossats i pintats de blanc a fi d'amagar els efectes negatius del foc que va fer-s'hi amb motiu dels fets de 1936. El portal romànic visible avui dia al mur lateral de ponent està tapiat; l'actual, dovellat en arc de mig punt, es troba al mur frontal orientat a tramuntana; al seu damunt s'hi troba un òcul atrompetat i, per coronament, una cornisa angular.
Dimensions: 17'75 x 4'85 x 8'53 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; la llargada total del temple arriba als 21'14 metres; ha esta comptada prescindint de l'envà que es troba darrere l'altar major; l'amplada total des del fons de les capelles laterals en fa 10'10.
Campanar merament funcional reconstruït el 1871. Té planta quadrada (4'16 x 4'16 m.) i des de mitja alçada els seus caires estan aixamfranats; el corona una minsa cornisa amb alguna gàrgola i un terrat amb barana metàl·lica entre pilons, un a cada angle; al seu damunt hi ha una petita cúpula semiesfèrica que sobresurt amb prou feines. Els seus murs no mostren cap element decoratiu, completament nus, amb paraments de pedra blanca mig carreuada. La cel·la té obertes finestres d'arc de mig punt on hi penja una campana; queden sota terrat, una a cada cara; la del sud està tapiada.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al nord-est del frontis encarat a tramuntana.
Alçada: 20'80 metres.
Esveltesa: 5
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-5983
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (25-03-2006)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (21-10-2006)
 • 12 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 04-03-2015


 • PUJALT: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 20-04-2021
  Convertir a PDF