Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria - RUBIÓ (CATALUNYA)

(Referència: 6530)


Alçada del campanar 32.15
Descripció Altitud: 626 metres.
Església gòtica del segle XIV (1300) amb alguns elements tardans romànics del XIII (1280); estava situada dins de l'antic terme del castell de Rubió; fou modificada posteriorment als segles XVI, XVII, XVIII i XX; obres recents de conservació a càrrec de la Diputació fan semblar aquest edifici com a nou. Consta d'una nau de dos trams sobre un arc toral de mig punt que descansa en mènsules decorades amb relleus que representen castells; estan coberts amb voltes de creueria simple i claus de volta amb relleus; la capçalera és recta. Té dues capelles laterals per banda, entre els contraforts, obertes per arcs apuntats; són obres del segle XVI; un òcul vidriat il·lumina la nau des de la part alta del mur dels peus. El cor del segle XVI ocupa part del tram situat als peus i descansa sobre un arc carpanell i una volta de creueria estrellada amb cinc claus de volta.
Uns robustos contraforts en posició obliqua situats als angles de l'edifici i un terrat amb elements de fortificació (espitlleres i reforç dels murs) li donen un aspecte de fortalesa. Té dues entrades: al mur de tramuntana hi figura un portal lateral romànic estil lleidatà amb tres arquivoltes de mig punt sobre impostes i dues columnetes per banda amb capitells esculpits; un guardapols damunt mènsules amb relleus el recobreix. Un segon portal lateral dovellat en arc de mig punt i guardapols, de dimensions més petites que l'altre es troba al mur de migdia. Tots els murs presenten paraments de carreus de pedra groguenca petits, ben escairats tant per l'interior del temple com per l'exterior amb el morter de calç ben visible en les juntures; una senzilla motllura, sota terrat, recorre tots els murs.
Dimensions: 17'82 x 8'82 x 12'40 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; des del fons de les capelles laterals fa un amplada de 13'44 metres.
Guarda un retaule gòtic de Santa Maria a excepció de la predel·la que es troba al museu de Vic (al temple n'hi ha una reproducció); és una obra de fi del segle XIV del mestre de Rubió de l'escola de Ramon Destorrents; mesura 4'75 x 5'57 metres d'amplada i alçada respectivament.
Campanar gòtic coetani del temple. Té planta rectangular (3'30 x 4'00 m) i està capçat per la cel·la i per un terrat amb barana carreuada dels segles XVI i XVII. Els seus murs, com tot l'edifici, són de carreus petits i regulars fins a la motllura que circumda tot el temple; a partir d'aquest nivell són de maçoneria mig picada. Quatre gàrgoles sota terrat estan situades als angles. La cel·la queda oberta amb finestres d'arc de mig punt, una a cada costat. El campanar s'aixeca a un nivell més baix del que es troba el temple per la qual cosa la mesura que es dóna està calculada des del nivell d'on arrenca i no del punt on es troben els portals. Per accedir a les campanes hi una escala de cargol de pedra picada que puja pel seu interior; té sortida per sobre del terrat de l'església ja que el cim del campanar està format per un bloc massís de pedra i no hi ha accés directe a la cel·la; des d'aquest terrat, per unes grades de pedra que arriben a una porta, s'hi pot arribar.
Situació: adossat al mur de ponent fent angle al sud-oest del mur lateral de migdia.
Alçada: 32'15 metres.
Esveltesa: 8
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-6155
Autor
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (05-05-2001)
  • 3 Fotos
    Editor de la fitxa DALMAU i ARGEMIR, Delfí
    Actualització 04-03-2015


  • Fitxa reduïda (PDF)
  • RUBIÓ: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 29-03-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 90 Visitants: 90 Usuaris: 0