Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Martí Bisbe - SANT MARTÍ DE TOUS (CATALUNYA)

(Referència: 6538)

Alçada del campanar 27.64
Descripció Altitud: 455 metres.
Església aixecada el 1892 que conserva restes gòtiques d'un temple anterior. Consta d'una nau coberta amb una volta sobre quatre arcs torals de mig punt, cor, tribunes laterals, i capçalera recta. El frontis té un portal rectangular de pedra carreuada recobert per una arcada en arc de mig punt motllurada que deixa un timpà nu. A la part alta del frontis hi ha obert un gran rosetó motllurat sota una minsa cornisa horitzontal que té, al damunt, un pinyó triangular amb una finestreta rectangular al centre del timpà i una creu de pedra al cim. Els seus murs són de petits carreus matussers de pedra del Pla del Magre disposats en filades regulars; part de l'esquerra del frontis es troba arrebossat i deixa entreveure, en una zona on ha quedat perdut, un parament subjacent de paredat.
Guarda pintures renaixentisto-barroques del 1596 l'autor de les quals era un monjo de Sant Jeroni de la Murtra, fra Damià Vicens; una imatge de la Mare de Déu del Roser del segle XIX; un sepulcre gòtic del noble Bernat de Tous amb estàtua jacent, i esteles funeràries gòtiques. Davant mateix de la façana, sobre les grades, s'hi troba una creu de terme gòtica.
Campanar del 1921-22 merament funcional. Té planta rectangular (4'00 x 6'00 m) i està coronat per una cornisa i un terrat amb barana d'obra amb sengles pinacles piramidals als angles. El segon cos que és el que sobresurt dels murs del temple i on s'hi ubica la cel·la mostra paraments de fines lloses picades i carreus petits ben escairats als caires que ressalten uns centímetres del mur a manera de lesenes cantoneres; igualment es troben a la base i al capdamunt formant un marc a l'interior del qual hi ha obertes les finestres de la cel·la en arc de mig punt amb el marc lleugerament destacat, una a cada cara. De les finestres en pengen dues campanes, una del 1913 i l'altra de després del 1939. Una esfera de rellotge es troba al dessota de la finestra davantera.
Situació: sobre l'ala dreta del temple fent angle al sud-oest del frontis encarat a ponent.
Alçada: 27'64 metres.
Esveltesa: 4,6
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-6175
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (2001)
 • 1 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 05-03-2015


 • SANT MARTÍ DE TOUS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 27-11-2021
  Convertir a PDF