Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Joan - LA TORRE DE CLARAMUNT (CATALUNYA)

(Referència: 6540)


Alçada del campanar 16.55
Descripció Altitud: 364 metres.
Església barroco-neoclàssica de la primera meitat del segle XVIII. Consta d'una nau de quatre trams cobertes per voltes de creueria; queda capçada per un absis rectangular i està acompanyada de tres capelles laterals per banda unides entre si de manera que aparenten dues naus laterals més curtes que la central; les cobreixen també voltes de creuria. Un cor als peus té barana de fusta i descansa en un arc rebaixat i una volta de creueria. Els murs estan emblanquinats i els nervis de les voltes estan pintats de gris.
Una cornisa amb curvatura convexa al centre i còncava als laterals corona el caire superior de la façana principal amb un pinacle de bola al centre i dos més als extrems. El frontis té un portal amb marc de pedra carreuada blanquinosa en arc rebaixat dovellat; un òcul atrompetat està situat a mitja alçada lleugerament descentrat igual com el portal i, sobre d'ell, una petita finestra rectangular ben centrada. La capçalera és recta i els murs del temple són de paredat de pedra marronosa.
Dimensions: 14'77 x 4'34 x 6'41 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total que inclou els altars laterals en fa 10'53.
Campanar neoclàssic del 1790. Té planta gairebé quadrada (4'00 x 3'75 m) i un segon cos octagonal; els caires estan lleugerament ressaltats a manera de lesenes cantoneres. Unes motllures a sobre de les finestres, al seu dessota i a l'arrencada dels arcs, ornen aquest segon cos; està coronat per una cornisa motllurada i una coberta plana amb pinacles de bola als angles. Els murs dels dos cossos mostren paraments de pedra marronosa amb carreus mitjans irregulars, ben escairats i disposats en filades força regulars. La cel·la està oberta amb finestrals d'arc de mig punt coberts amb gelosies alternats amb altres de cecs; hi pengen quatre campanes foses a Alemanya del 1989 de noms Montserrat, Janua, Natzarena i Reina de la Pau; dues són grans i les altres petites; estan disposades en vertical dins d'unes gàbies de fusta i funcionen per mitjans elèctrics.
Entrant al temple a la dreta s'accedeix al campanar; hi puja una escala d'obra de cargol sense eix i amb barana emblanquinada.
Situació: adossat a l'angle sud-oest del frontis encarat a ponent.
Alçada: 16'55 metres.
Esveltesa: 4,1
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-6054
Autors de la fitxa de la torre
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (23-09-2014)
 • 11 Fotos
  Fitxes de totes les campanes
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 05-03-2015

  Campanes actuals

  LocalitzacióCampanaAutorsAny fosaDiàmetrePes
  Cel·la de campanesCampana (1)5072
  Cel·la de campanesCampana (2)60125
  Cel·la de campanesCampana (3)80296
  Cel·la de campanesJoana (4)100579
  CorLlanta de camió (0)193960125

 • LA TORRE DE CLARAMUNT: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  Buscar campana, campanar, població, fonedor, epigrafia, any fosa, autor, article
  © Campaners de la Catedral de València (2019)
  campaners@hotmail.com
  : 22-01-2019
  Convertir a PDF