Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Joan de Bergús - CARDONA (CATALUNYA)

(Referència: 6548)


Alçada del campanar 18.54
Descripció Altitud: 600 metres.
Església romànica transformada cap el 1750, moment en el qual es va suprimir l'absis i es va substituir per l'entrada classicitzant que avui es pot veure. Consta d'una nau, meitat romànica amb volta de canó força restaurada que descansa en un arc toral de mig punt, i una altra meitat d'aires neoclàssics coberta amb volta de llunetes sobre tres arcs torals de mig punt. La capçalera recta inclou un presbiteri de cinc costats. Té un cor sobre un arc carpanell damunt mateix del cancell. Una escala que arriba fins al cor puja dins d'un cos extern de quart de cilindre situat entre el mur lateral de llevant i el campanar. A banda i banda de l'entrada, en la part alta dels murs laterals encara conservats de l'antiga església, es veuen sèries d'arcuacions cegues romàniques.
El frontis a llevant està obert amb un portal rectangular amb un marc de pedra clara i decorat amb unes fines pilastres sobre pedestals adossades als muntants que sostenen un frontó triangular en angle recte amb una fornícula sense imatge al centre del timpà; té un òcul motllurat a mitja alçada i la cornisa angular del capdamunt està formada per filades de teules sobreposades. Els murs laterals romànics encara conservats, tenen un aparell format de correus ben escairats.
Dimensions: 15'97 x 4'03 x 7'45 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; aquesta última dimensió correspon a la meitat romànica; l'altra meitat barroca en fa 8'30 d'alçada.
Arquitecte: Puig i Boada, projectista de la restauració recent.
Conserva una pica baptismal probablement renaixentista.
Campanar merament funcional, de base romànica i de cos del segle XVIII. Té planta gairebé quadrada (3'80 x 3'90 m) i està coronat per un terrat amb barana d'obra i gàrgoles als angles. Sota terrat hi ha la cel·la amb una finestra d'arc de mig punt a cada cara; hi penja alguna campana; altres que avui estan tapiades es veuen en un nivell més baix, només obertes escassament a manera d'espitlleres. Els seus murs romànics són de carreus; el cos superior, a partir del nivell de la teulada del temple té paraments de paredat. Per dintre del campanar no hi ha cap escala, per tant és un campanar buit.
Situació: mig encabit a l'ala de migdia del temple a prop del frontis encarat a ponent.
Alçada: 18'54 metres.
Esveltesa: 4,7
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-16368
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (09-07-2003)
 • 3 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 06-03-2015


 • CARDONA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 30-11-2021
  Convertir a PDF