Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Vicenç - CALDERS (CATALUNYA)

(Referència: 6554)


Alçada del campanar 13.45
Descripció Altitud: 552 metres.
Església aixecada a principis del segle XVII entre el 1602 i el 1660 amb característiques del gòtic tardà i del Renaixement. Consta de tres naus, la major de quatre trams coberts amb voltes de creueria sobre quatre arcs torals de mig punt; les naus laterals més baixes i més curtes al principi però allargades més endavant també queden cobertes per voltes de creueria amb boniques claus de voltes amb relleus; estan separades de la central per arcs formers de mig punt que descansen en estilitzats pilars rectangulars amb els caires acanalats. Està capçada per un absis poligonal de cinc costats. Al segle XIX es va aixecar a la capçalera de la nau lateral esquerra una capella fonda, destinada al Santíssim; té planta octagonal i queda coberta per una cúpula i un cupulí; té un absis rectangular a llevant. El cancell de fusta és molt digne.
El frontis orientat a ponent té un portal en arc de mig punt amb un marc de grans peces ben tallades amb el cantell bisellat. Al seu damunt hi ha una petita fornícula amb imatge que té una segona fornícula buida a la seva esquerra. Més amunt, a mitja alçada, hi ha oberta una finestra rectangular amb marcada esqueixada; el coronament el forma una modesta cornisa horitzontal damunt de la qual s'aixeca el campanar. El parament del frontis el formen carreus irregulars més o menys ben alineats conservats de la primitiva església romànica. Els murs laterals són de maçoneria de peces força irregulars; propera a la capçalera, al mur nord, hi ha oberta una finestra rectangular de marcada esqueixada amb la llinda ornada per una petxina.
Dimensions: 17'91 x 6'62 x 8'39 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total fa 14'11 metres.
Guarda a l'altar major una escultura moderna de ceràmica del Crist Salvador obra de l'escultor Fajula de Sant Joan de les Abadesses.
Campanar d'espadanya amb dos ulls d'on hi pengen dues campanes, una de gran i l'altre petita. La seva base fa 4 metres d'amplada i té un gruix de 67 centímetres.
Per accedir-hi cal anar al cor; a la seva dreta, per una estreta i curta escaleta es pot sortir a la teulada de la nau dreta; des d'ella cal enfilar-se a la teulada de la nau major, tot un afer delicat si es té vertigen i poca habilitat; i així s'arriba al campanar.
Situació: damunt el mur del frontis orientat a ponent,.
Altitud: 13'45 metres.
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-16327
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (24-08-2013)
 • 12 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 30-04-2016


 • CALDERS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 27-11-2021
  Convertir a PDF