Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Miquel - CARDONA (CATALUNYA)

(Referència: 6556)


Alçada del campanar 27.81
Descripció Altitud: 506 metres.
Església del 1398 aixecada en estil gòtic. Consta d'una nau coberta amb una volta ogival simple de tres trams cadascun dels quals inclou dos altars laterals; està capçada per un absis poligonal de set costats, té un cambril, un digne cancell i sota l'altar major una cripta del segle XVI amb volta de creueria. La portalada principal a ponent ha quedat sense acabar; té el portal amb el marc rectangular i els brancals motllurats i un frontó ogival que deixa un timpà calat cec; unes grades hi donen accés. En el frontis, per damunt del portal, una fina motllura delimita la zona superior que ostenta una senzilla rosassa motllurada i, al capdamunt, una minsa cornisa horitzontal; reforcen aquesta façana dos contraforts als caires. Una altra portalada gòtica, l'entrada més habitual, es troba al mur lateral de migdia; té un portal rectangular i cinc arquivoltes apuntades amb impostes damunt columnetes sobre un sòcol motllurat; damunt el portal queda un timpà nu damunt la llinda. Els seus murs de pedra grisenca són una barreja de carreus petits i regulars amb altres de mitjans, tots ben escairats.
Dimensions: 26'84 x 12'32 x 18'93 metres respectivament de llargada, amplada i alçada.
Guarda la imatge policromada gòtica de la Mare de Déu del Patrocini, de peu dret, el cos arquejat i amb el Nen al braç esquerre i un llibre a la mà dreta; és d'alabastre, d'un metre quaranta d'alçada, d'estil francès amb vestidura de plecs abundants; és una obra del 1400 i fou portada de Marsella el 1423 pel comte Joan Folc. Uns retaules gòtics (la Nativitat de Maria i Santa Anna) de Pere Vall de Cardona de cap el 1404-10; i un altre també gòtic de Santa Úrsula d'autor anònim. Uns sepulcres moderns dels senyors de Cardona a la cripta; i una pica baptismal amb l'escut heràldic de Cardona, de cap el 1489 procedent, de l'església del castell. Té orgue.
Campanar romànic dels segles XI i XII. Té planta quadrada (5'25 x 5'25 m). Consta d'una base compacta i quatre pisos amb obertures, el superior dels quals té una finestra d'arc de mig punt a cada cara i és més modern que els inferiors, potser del segle XIII; al dessota, dos pisos amb finestres geminades només a la cara frontal. Els seus murs són de carreus petits, de poc gruix i irregulars que tenen les juntures gairebé sense ciment fruit de l'erosió. Al damunt de tot hi ha una estructura metàl·lica per campanes; no s'ha tingut en compte en calcular l'alçada del campanar. Per accedir al capdamunt hi ha una escala de cargol de pedra adossada al mur de llevant del campanar, escala antiga del segle XIII que arriba fins al nivell de la teulada de l'església; allí entra dins del campanar i segueix per una nova escala de ferro en ziga-zaga que surt al terrat i continua per l'interior de l'estructura metàl·lica moderna amb les campanes i altaveus. La part baixa del campanar, buida, es va convertir en una capella gòtica en el moment que es va construir l'església d'aquest estil.
Situació: adossat al mur lateral de migdia, proper a la capçalera.
Alçada: 27'81 metres.
Esveltesa: 5,3
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-16347
Autor
  • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (09-07-2003)
  • 5 Fotos
    Editor de la fitxa DALMAU i ARGEMIR, Delfí
    Actualització 09-03-2015


  • Fitxa reduïda (PDF)
  • CARDONA: Campanes, campaners i tocs
  • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
  • Tornar cap enrere
  • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
    Campaners de la Catedral de València
    © Campaners de la Catedral de València (2024)
    campaners@hotmail.com
    Actualització: 19-04-2024
    Convertir a PDF

    Connectats: 74 Visitants: 74 Usuaris: 0