Inventari de Campanes

Església de Sant Julià de Coaner - SANT MATEU DE BAGES (CATALUNYA)

(Referència: 6564)


Alçada del campanar 33.3
Descripció Altitud: 590 metres.
Església romànica d'estil llombard del 1024 reformada al segle XVI i restaurada recentment; ara (2003) sembla abandonada. Els seus murs presenten un arrebossat en mal estat; el seu entorn es veu descurat i envaït per vegetació espontània. Consta de tres naus que formen, en conjunt, una planta trapezial capçada per tres absis semicirculars, el central més gran i amb un fris de finestres cegues, els laterals de semicercle ultrapassat amb arcs cecs i lesenes damunt un alt sòcol. Els murs deixen veure lesenes i arcs cecs cap a mitja alçada. Al portal obert al mur de migdia (més o menys encarat al sud-oest) hi té la data de 1573; és un portal d'un arc de mig punt dovellat i muntants de carreus ben escairats, tot en pedra d'un to morat pàl·lid; es troba davant quatre grades. Les tres naus de tres trams estan separades per arcs formers de mig punt i robustos pilars cruciformes i cobertes amb voltes de canó sobre arcs torals; una única teulada de dos vessants les recobreix. Els seus murs de carreus irregulars petits són poc visibles per l'arrebossat que els mig tapa; el mur recte que tanca l'edifici als peus està orientat al nord-oest i decorat amb arcs cecs i lesenes de la meitat en amunt fins gairebé sota la minsa cornisa.
Guarda tres ares romàniques i un fragment de làpida d'un sarcòfag.
Campanar romànic del segle XI o poc posterior. Té planta gairebé quadrada (2'65 x 2'35 m) i està coronat per una minsa cornisa i una teulada de quatre vessants; presenta dos pisos de finestres geminades a migdia i a tramuntana, a l'inferior mig tapiades; a llevant i a ponent, només una d'àmplia a cada cara. Es pot arribar fins a la cel·la en el nivell superior per una escala de gat que puja per l'interior de l'església des del terra.
Situació: damunt mateix de l'atri de l'església als peus de la nau central fent part del mur orientat a ponent, mur que arrenca de més avall i que fa que l'alçada del campanar sigui tan notable.
Alçada: 33'30 metres.
Esveltesa: 14
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-17116
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (09-07-2003)
 • 4 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 09-03-2015


 • SANT MATEU DE BAGES: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 03-03-2021
  Convertir a PDF