Inventari de Campanes

Santuari parroquial de la Mare de Déu de la Salut de Viladordis - MANRESA (CATALUNYA)

(Referència: 6576)

Alçada del campanar 18.58
Descripció Altitud: 260 metres.
Església romànica dels segles XII-XIII amb vestigis més antics fins i tot preromànics com en els fonaments de l'absis actual. Consta d'una nau coberta amb una volta de canó sobre tres arcs torals de mig punt que descansen en una imposta que recorre tota la base de la volta; està capçada per un absis semicircular romànic i està dotada de cancell i cor als peus. Els seus murs tenen paraments de carreus matussers, de mides diferents, disposats en filades força uniformes. El frontis encarat a ponent té el portal dovellat en arc de mig punt fruit de les reformes del segle XVIII; a la part alta hi ha oberta una allargassada finestra esqueixada d'arc de mig punt amb l'ampit que sobresurt; està coronat per una minsa cornisa angular. Una antiga porta romànica al mur de migdia avui permet comunicar amb la capella lateral del Sant Crist.
Dimensions: 14'00 x 4'00 x 8'70 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total des del fons de les capelles laterals fa 6'80 metres.
Guarda una imatge gòtica de Santa Maria; una pica baptismal romànica del segle XII en un bloc de pedra ovalada de 80 cm d'alt i 71 d'amplada situada en un suport circular; i altres peces antigues.
Campanar del segle XVI (1543) merament funcional d'aspecte molt digne. Té planta rectangular (4'30 x 2'90 m) i està bastit amb murs de petits carreus. Està coronat per una cornisa i una teulada piramidal de recent construcció a base de teules aràbigues de color clar i cantoneres destacades. No té cap element decoratiu de manera que presenta uns murs completament nus. La cel·la queda oberta amb dues finestres d'arc de mig punt als costats grans i una als petits; hi penja alguna campana.
Situació: adossat al mur de tramuntana tocant a l'absis encarat a llevant en l'angle nord-est del temple.
Alçada: 18'58 metres.
Esveltesa: 4,3
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-16559
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (28-07-2001)
 • 2 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 14-03-2015


 • MANRESA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 06-12-2021
  Convertir a PDF