Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Martí Bisbe - MURA (CATALUNYA)

(Referència: 6580)


Alçada del campanar 18.02
Descripció Altitud: 454 metres.
Església romànica dels segles XI i XII. Consta de tres naus, dues de romàniques, una al lateral nord del segle XI i la central del XII; la tercera a migjorn és tardana, del segle XVII (1697); estan cobertes per voltes de canó, la de l'esquerra damunt un arc toral, i comunicades per sengles arcs formers, un a cada banda. La central està capçada per un absis semicircular, prolongat interiorment per un tram presbiteral; està ornada per l'exterior amb arcuacions cegues de doble arc damunt de mènsules amb relleus alternades amb semi-columnes de capitells d'imitació al corinti. Els seus murs tenen paraments de carreus mitjans ben escairats en l'absis i matussers al nord; són de paredat arrebossat en la resta. Estan coronats per una cornisa amb filades de teules sobreposades.
Al costat nord de l'absis s'hi troba un mur del segle XI amb obertures i arcs cecs força rudimentaris tant pel que fa al carreuat, irregular i en filades encorbades, com per la rusticitat o senzillesa.
Interiorment l'absis presenta tres absidioles o fornícules dins del gruix del mur emmarcades per arcs sobre mènsules; està cobert per una semi-cúpula reforçada per dos nervis plans que parteixen d'una imposta, i amb un arc presbiteral sobre semi-columnes.
Té una torre comunidor del s. XVII prop de l'absis. En el frontis hi ha un bell portal romànic, de finals del segle XII o principis del XIII, amb llinda sobre mènsules que tenen al dessota unes figures de lleons de perfil, un timpà amb relleus recobert per dues arquivoltes, una de bossellada que descansa en una imposta i una fina columneta per banda amb capitells historiats amb escenes de la vida de sant Martí, i l'altra formada per un arc dovellat amb bordó que descansa en una imposta damunt els muntants carreuats. El timpà mostra uns relleus romànics treballats rústicament amb l'escena de l'Adoració dels Mags.
L'altar està format per una ara romànica amb dues cares laterals esculpides per uns relleus que formen una sanefa d'entrellaçats; està disposada sobre bases i capitells romànics procedents de l'església de Talamanca.
Dimensions: 17'00 x 4'00 x 11'00 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; les tres naus juntes arriben a una amplada de 13'80 metres.
Campanar del segle XVII (data sota campanar: 1697) que segurament es tracta d'una antiga espadanya avui closa. Té planta rectangular (4'50 x 4'00 m) i el seu cos sobresurt de damunt del temple; de fet constitueix la cel·la que presenta dues finestres d'arc de mig punt encarades a ponent; està capçat per una cornisa i un terrat amb pilars als angles i barana metàl·lica.
Situació: damunt mateix dels peus de la nau central com una prolongació del frontis encarat a ponent.
Alçada: 18'02 metres.
Esveltesa: 4
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-16820
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (2003)
 • GONZÀLEZ, Artur (2016)
 • 5 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 15-03-2015


 • MURA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2022)
  campaners@hotmail.com
  : 24-05-2022
  Convertir a PDF