Inventari de Campanes

Parròquia de la Sagrada Família - NAVÀS (CATALUNYA)

(Referència: 6581)


Alçada del campanar 25.96
Descripció Altitud: 354 metres.
Església de fi del segle XIX, acabada el 1906 i ampliada el 1940; té originalitats i detalls que poden ser deguts a influència del modernisme imperant en aquelles dates. Consta de tres naus separades per pilars quadrats; la central queda coberta amb una volta de llunetes té tres trams, un d'ells ocupat pel cor i un altre que és el transsepte; una cúpula de nervis sobre vuit costats desiguals s'aixeca en el creuer; la capçalera està tancada amb tres absis poligonals, el central de cinc costats per l'interior i de set per l'exterior, els laterals de cinc costats; tots ells estan decorats interiorment amb pintures murals figuratives. Els murs mostren paraments de maçoneria amb carreus a cantoneres. El frontis té el portal al fons d'un porxo amb el cos del campanar al damunt; el seu mur és de maçoneria recorregut de dalt a baix, en el cos central, per una pilastra per banda de maó vist.
Dimensions: 23'89 x 7'52 x 12'68 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; en la llargada estan inclosos els 3'32 metres de la fondària de l'atri o cancell; l'amplada total comptada des del fons de les capelles laterals fa 15'55 metres; la cúpula arriba a una alçada de 17'13 metres i el transsepte en mesura 29'33 x 7'07 x 12'90.
Arquitectes: Bernardí Martorell i Puig (1877-1937) i Josep Maria Forcada i Sors.
Campanar d'estil eclèctic del 1928. Té planta gairebé quadrada (4'04 x 3'90 m). Està dividit en tres cossos: el primer aixopluga el porxo obert per tres cares amb arcs de mig punt amb bordó recoberts per doble filera de motllures, la superior destacada; adossats als muntants de l'arcada frontal el reforcen dos robustos contraforts en posició obliqua. El segon cos, el més alt, té grans finestrals d'arc de mig punt en les seves tres cares tancats amb vidrieres de colors que representen l'eucaristia; damunt d'ells s'hi troba un òcul amb el marc en relleu. I el tercer, de planta vuitavada, és on s'hi ubica la cel·la oberta amb finestres d'arc de mig punt, una a cada cara alterna, amb els caires lleugerament destacats a manera de lesenes cantoneres; hi pengen campanes. Està coronat per una cornisa motllurada i una cúpula recoberta de rajola en colors negre, verd clar i fosc; sota arcs motllurats hi ha esferes del rellotge, una a cada cara. Tots els seus murs són de maó vist menys un escàs sòcol de pedra ple de motllures.
Situació: adossat i centrat en el frontis encarat a ponent, damunt del porxo.
Alçada: 25'96 metres.
Esveltesa: 6,4
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-16849
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (06-08-2003)
 • 5 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 15-03-2015


 • NAVÀS: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2020)
  campaners@hotmail.com
  : 26-10-2020
  Convertir a PDF