Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Fruitós - SANT FRUITÓS DE BAGES (CATALUNYA)

(Referència: 6594)


Alçada del campanar 24.47
Descripció Altitud: 246 metres.
Església romànica del segle XII modificada al segle XVII en gòtic tardà. Consta d'una nau coberta per una volta de canó de mig punt i d'un transsepte que no sobresurt amb un cimbori quadrat damunt el creuer. Els seus murs mostren paraments de carreus petits, ben escairats i alineats de pedres barrejades de color blanquinós i rogenc; el formigó de calç que els cimenta és força visible.
El frontis té un portal dovellat en arc de mig punt, un òcul a mitja alçada, una finestra d'arc de mig punt sota la cornisa angular formada amb filades de teules i una creu metàl·lica al cim. L'interior té una decoració que li dóna l'aspecte propi del neoclàssic.
Guardava unes relíquies del màrtir tarragoní sant Fruitós, avui traslladades a la Seu manresana on es conserven a la seva cripta.
Campanar del 1700 d'un barroc senzill. Té planta gairebé quadrada (3'70 x 3'80 m). Està afectat d'una lleugera inclinació o desplom cap a ponent d'uns 30 centímetres. Els seus murs mostren paraments de carreus ben escairats de mida mitjana, amb barreja dels blanquinosos i dels que la tenen una mica rogenca. La cel·la té obertes finestres d'arc de mig punt, una a cada costat. Està coronat per una minsa cornisa i un terrat amb barana de carreus i pilastres de bola als angles; sobre terrat s'hi aixequen quatre fines i altes arcades apuntades unides al centre i amb un petit pinacle al cim; estan reforçades per altres quatre pinacles com a contraforts. Una escala exterior condueix fins a la porta d'ingrés a la cel·la.
Situació: damunt l'ala esquerra del temple fent angle al nord-oest del frontis encarat a ponent.
Alçada: 24'47 metres.
Esveltesa: 6,4
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-17062
Campanes Les campanes han sigut restaurades en temps recent. I realment no es podia haver fet més malament, en un menyspreu absolut a les tradicions catalanes, i fins i tot menyspreant l'economia de la parròquia.
Les campanes estan fixes, amb un electromall interior per tocar a batallades de forma automàtica, impedint tot repic manual. Però si les posaren fixes, sobre un suport quadrat, per què foren dotades de jous de fusta que permetria ventar-les? Més a més, per què van posar els contrapesos de ferro, separats del jou (pràctica realment perillosa) per contrapesar més, si les campanes no s'anaven a ventar? Ni aporta estètica, ni acústica ni participació de les persones. Un acte clar de despeses innecessàries, i sense cap relació amb les tradicions locals. Nota de Francesc LLOP i BAYO (16-11-2015)
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (28-07-2001)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (07-06-2015)
 • 12 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 16-11-2015


 • SANT FRUITÓS DE BAGES: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 27-11-2021
  Convertir a PDF