Inventari de Campanes

Parròquia de Sant Cristófol - SÚRIA (CATALUNYA)

(Referència: 6601)


Alçada del campanar 33.3
Descripció Altitud: 326 metres.
Església d'estil eclèctic aixecada entre el 1940 i el 1941. Consta d'una nau de cinc trams i dos passadissos laterals oberts entre les capelles; estan tots ells coberts amb voltes bufades sobre cinc arcs torals de mig punt; la nau queda separada dels passadissos per arcs formers de punt rodó damunt pilars; la capçalera la forma un gran absis semicircular; el cor sobre embigat horitzontal es troba damunt l'atri separat de la nau per un vidriat; a esquerra i a dreta d'aquest atri s'hi troben, respectivament, l'escala que puja al cor i la capella del Santíssim.
Va ser bastida amb murs de paredat de pedra mig fosca i carreus ben escairats de pedra blanca a cantoneres amb material procedent de l'església de Santa Anna de la colònia de Santa Maria de Súria. El frontis està dividit en tres zones per unes pilastres encoixinades d'escàs relleu coronades per pinacles simulant gerres; el recorren de dalt a baix limitant la zona central; el portal obert en el centre és rectangular i està flanquejat per columnes jòniques exemptes sobre pedestals; sostenen un gran bloc de pedra que fa de llinda; al damunt d'ella hi queda un timpà nu molt enfondit envoltat per una arcada semicircular motllurada; una rosassa trevolada i motllurada es troba oberta al damunt i, per coronament, una cornisa corbada amb creu de pedra al cim. Una escalinata de doble pujada amb una digna balustrada situada als peus del portal li dóna accés des del nivell inferior del carrer; està sostinguda per dues columnes centrals de reforç.
Dimensions: 38'00 x 9'97 x 13'67 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total, inclosos el passadissos laterals, fa 18'50 metres.
Arquitecte: Josep Maria Sagnier i Vidal.
Guarda un mural a l'absis del 1965 fet a l'ou, sobre la Trinitat, obra d'Antoni Gorgues, pintor de Vilanova de Bellpuig. Les deu vidrieres de colors que permeten la il·luminació interior són considerades com a importants.
Campanar d'estil eclèctic del 1949. Té un primer alt cos de planta quadrada (6'25 x 6'25 m) on hi figuren unes filades als baixos de carreus matussers i paraments de paredat fins a la motllura composta del capdamunt; uns carreus de pedra clara es troben a les cantoneres; un segon cos o torrella on s'ubica la cel·la presenta murs de maó vist amb els caires aixamfranats i dues finestres d'arc de mig punt a cada cara; hi pengen campanes. Està coronat per una cornisa motllurada sobre mènsules i una teulada baixa a quatre vents amb un petit pinacle al cim.
L'escala interior puja per un cos rectangular adossat a la banda est del campanar; és d'obra, amb barana sense paret, i amb un passamà de fusta; puja al cor i segueix arrapada als murs i sobre voltes fins a accedir a l'àmplia estança superior del campanar; en ella avui (2009) s'hi troben les instal·lacions per a la telefonia mòbil; una altra escala arrapada als murs d'aquesta estança puja fins a la cel·la que té un perímetre lleugerament inferior al cos principal.
Situació: damunt mateix de l'atri de l'església als peus de la nau central, fent part del frontis orientat a ponent.
Alçada: 33'30 metres.
Esveltesa: 5,3
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-17219
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (09-07-2003)
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (18-02-2009)
 • 9 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 17-03-2015


 • SÚRIA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 30-11-2021
  Convertir a PDF