Inventari de Campanes

Parròquia de Santa Maria - TALAMANCA (CATALUNYA)

(Referència: 6602)


Alçada del campanar 15.63
Descripció Altitud: 552 metres.
Església romànica de finals del segle XII. Consta d'una nau romànica de tres trams coberta amb una volta de canó sobre dos arcs torals de mig punt i de dues més de laterals del segle XVIII de dos trams cobertes amb voltes d'aresta. La nau major està capçada per un arc presbiteral de mig punt que dóna pas a un absis semicircular romànic ornat externament amb un fris d'arcs cecs peraltats sota cornisa. Té un cancell digne i un cor modern als peus. Els seus murs mostren paraments de carreus mitjans de pedra marronosa ben escairats i disposats en filades regulars a l'absis; al frontis els carreus són grans o mitjans en filades també regulars. Una cornisa sobre mènsules recorre els murs laterals; les cantoneres, tant les del frontis com a la resta dels murs, estan lleugerament ressaltades com a modestos contraforts.
En el frontis hi ha un portal dovellat amb dues arquivoltes de mig punt amb una motllura bossellada intercalada que està decorada amb entrellaçats i descansa sobre impostes amb relleus vegetals i damunt columnes, una per banda, amb capitells decorats amb temes també vegetals estilitzats. Un rosassa està situada al damunt d'una ampla motllura horitzontal amb un fris de dents de serra al dessota que divideix el frontis en dues zones. Al capdamunt, queda coronat pel campanar.
Dimensions: 19'50 x 5'50 x 10'80 metres respectivament de llargada, amplada i alçada; l'amplada total de les tres naus fa 12'90 metres.
Guarda un sarcòfag gòtic del noble Berenguer i una pica baptismal al damunt d'un peu, aprofitat d'una pedra antiga, ornat amb relleus florals.
Campanar, antiga espadanya avui tancada per tots quatre costats. Té planta rectangular (4'25 x 3'40 m) i està obert amb finestres d'arc de mig punt, dues al frontis encarat a ponent, dues més descentrades al sud, una al nord i, a llevant, una de petita rectangular. Una escala de cargol amb graons de pedra picada situada dins una torre cilíndrica adossada al mur de migdia dóna accés a la cel·la.
Situació: centrat sobre la nau, com una continuació del frontis encarat a ponent.
Alçada: 15'63 metres.
Esveltesa: 3,6
Protecció Bé cultural d'interès local
Identificador: IPA-17240
Autors
 • DALMAU i ARGEMIR, Delfí [Campanars Parroquials de Torre de Catalunya] (30-06-2001)
 • 5 Fotos
  Editor DALMAU i ARGEMIR, Delfí
  Actualització 17-03-2015


 • TALAMANCA: Campanes, campaners i tocs
 • Francesc LLOP i BAYO; Francesc Xavier MARTÍN NOGUERA Metodologia dels inventaris de campanes (1998)
 • Tornar cap enrere
 • Menu inicial CAMPANERS DE LA CATEDRAL DE VALÈNCIA
  Campaners de la Catedral de València
  © Campaners de la Catedral de València (2021)
  campaners@hotmail.com
  : 30-11-2021
  Convertir a PDF